Акценти
Начало / Образование / Образованите роми не са малко, но мнозина крият произхода си

Образованите роми не са малко, но мнозина крият произхода си

Една от причините статистиката да отчита малък процент на образовани роми е в това, че много от тях крият произхода си, за да си спестят трудности при реализацията. Това се е убедила от личен опит Димитринка Борисова – ромка от село Медковец, която работи като медицинска сестра в Александровска болница в София. Днес тя беше в Плевен за представянето на изложбата „Обърни представите”, подредена в ТЕЛЕЦ – Плевен. Откриването на изложбата съвпадна с дипломирането днес на шестима млади лекари от ромски произход в Медицинския университет в Плевен. Те са били стипендианти на Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи. Една от тях дори е трета по успех от Випуск 2016, с радост споделиха менторите в програмата.

Тази програма вече десета година предоставя възможност на млади, образовани и силно мотивирани младежи от ромски произход да развиват своите знания. Одобрените за включване в програмата освен стипендии, получават и наставничество от ментори. Досега са подкрепени над 200 ромски младежи, които се обучават в медицинските университети и колежи в София, Варна, Стара Загора и Плевен. Сред тях вече има завършили и практикуващи лекари и магистри, като само двама са потърсили реализация в чужбина.

Посланието на представената днес изложба е да отворим сетивата си и да възприемаме хората такива, каквито са, подчерта д-р Радосвета Стаменкова, изп.-директор на Българска асоциация по семейно планиране и социално здраве и ментор на пет ромски момичета, които вече работят като  ерготерапевт, кинезитерапевт, две са медицински сестри и една акушерка.

img_6470izlojba

Изложбата включва портрети на участници в Стипендиантската програма, като при първото й представяне изображенията са били обърнати с главата надолу. Така както е с човешкото око – върху ретината нещата са обърнати надолу, а мозъкът ги преобръща и ги поставя в правилната посока. В това е била и провокацията на изложбата – да се освободим от предразсъдъците, които променят начина, по който възприемаме света.

„Ако и ние не възприемаме ромите само по външността, ако включим и мозъка, ще видим, че те са хора като нас. ”, каза кметът Георг Спартански, който беше сред гостите за откриването на изложбата. Той подчерта, че най-хубавото в тази програма е, че има прекрасен видим резултат от вложените средства и усилия.

Днес в Плевен за първи път беше прожектиран и филм с участието на стипендианти на програмата и ментори.

img_6463izlojba-romi

img_6471mentori

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...