Акценти
Начало / Общество / Обединяват социалните услуги в социален център

Обединяват социалните услуги в социален център

С 34 „за”, без „против” и с 1 „въздържал се” съветниците решиха да бъдат съкратени 10 щатни бройки от Общинския социален патронаж. Хората обаче няма да останат без работа, за това има подписано специално споразумение с д-р Румяна Нинова – председател на Териториалния координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Освен това, има изготвен и вече депозиран проект за създаване на единен център, в който ще се настанят всички социални услуги в Община Плевен. Всички тези новини накуп съобщи кметът проф. Димитър Стойков пред съветниците.

Той обясни, че бюджетът за Общинския социален патронаж за 2013 год. е 440 хил. лв., от който към 30 май са изразходени вече 183 330 лв. Разносвачите на храна са 12, те пътуват с четири автомобила, които съответно се управляват от 4-ма шофьори. „Но работното време на тези хора, в зависимост от това дали разпределят, разнасят храната, дали са готвачи или помощници е от 3 часа до максимум 6 часа и половина. При това изразходване на средства парите няма да стигнат, въпреки че бюджетът не е намален”, обясни градоначалникът. Той увери, че съкращаването на тези 10 бройки не означава хората да останат без работа. Трима ще бъдат назначени в новото обединено счетоводство на социалните дейности като счетоводители или касиери. Едната вакантна длъжност, която и в момента не е заета, ще се съкрати. Едната медицинска сестра ще бъде пренасочена в детско или училищно здравеопазване, за което в момента има свободно работно място. Остават 5 длъжности, които реално ще бъдат съкратени. За тях кметът е имал среща със синдиката на здравните работници. Проф. Стойков обясни, че по проекта за 6-те строящи се центъра за деца, лишени от родителска грижа през октомври започва назначаването на най-малко 54 души персонал, който ще отглежда децата. „Поех ангажимент пред синдиката тези 5 човека да бъдат първите назначени за обучение в 6-те центъра, за което с д-р Румяна Нинова на 28 май беше подписано споразумение за съгласие за извършване на съкращенията по този начин”, допълни кметът.

С това обаче новините не свършиха. Градоначалникът декларира желанието на ръководството да разшири кръга на социалните услуги, които ще се предлагат и хората, които ще бъдат обхванати. Но сегашното помещение, в което се намира домашния социален патронаж, няма нужния капацитет. Това е и причината Община Плевен да откаже да даде на НАП училище „Марин Дринов” за складово помещение. „Подготвили сме проект, който вече е депозиран, училището да стане социален център, в който ще се настанят всички социални услуги в общината. А в приземния етаж има обширна кухня, в която ще може да се сложи техника и да се разшири капацитета. Това първо ще концентрира всички социални заведения на едно място, а второ – ще разшири и възможностите на патронажа”, уточни проф. Стойков като призова и за търпение, тъй като за реализацията на проекта трябва време.

Ще припомним, че училище „Марин Дринов” беше закрито през 2008 год. с решение на Общински съвет Плевен. Основният мотив за предприемането на тази мярка беше намаляващия брой на учениците в тези учебни заведения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...