Акценти
Начало / На фокус / Ново оборудване и реконструкция на детски площадки в пет детски градини осигурено по проект на Община Плевен

Ново оборудване и реконструкция на детски площадки в пет детски градини осигурено по проект на Община Плевен

Четири детски градини – две в Плевен – ОДЗ  „Първи юни“ и ЦДГ „Ралица“, и ЦДГ „Вит“ – село Дисевица и ОДЗ „9-ти май” – гр. Славяново, са с подменени  дидактични шкафове, радиаторни решетки, мебели, масички, легла и спално бельо. Новото обзавеждане е закупено със средства, осигурени по проект „Подпомагане подготовката за училище на деца в уязвимо положение във възрастовата група от 3 до 6 години, чрез подобряване достъпа до качествени предучилищни образователни и социални дейности за бедните деца и децата в неравностойно положение на територията на община Плевен”, финансиран по програма „Деца и младежи в риск”,  по който Община Плевен работи от месец юли миналата година. По проекта детските заведения получиха също нови преносими компютри, мултимедиини проектори, пекарни, фурни, абсорбатор и пералня. Завършена е  реконструкцията на двете детски площадки в ОДЗ „Незабравка“ в Плевен и на външния басейн на детското заведение, където малките палавници ще могат да правят закалителни процедури. Това беше съобщено днес на междинна пресконференция по проекта.

Prilojni-Jan-20

На събитието ръководителят на проекта Камелия Горненска – началник отдел „Изпълнение и отчитане на проекти в Община Плевен”, представи резултатите и напредъка по изпълнение на проектните дейности до момента. Чрез фотоси бяха представени проведените множество събития, в които са включени малчуганите от детските заведения.

Сред тях са „Училище за деца и родители – дни на отворените врати“ с участието на четирима специалисти – един социален работник, два педиатри и един психолог и „Junior X-factor”. Ежемесечно са провеждани различни арт ателиета за промотиране на умения, свързани с традициите и занаятите за различните етноси, за запознаване на децата с приложни изкуства, като дърворезба, макраме, бродиране, оригами, а също и ателиета  за песенно, танцово и музикално творчество „Фолклор на етносите“.

Камелия Горненска-проект

В поредицата от събития са и гостуванията на две куклени театрални постановки. Незабравими спомени за децата ще оставят пътуванията до етнографски комплекс Етъра, Габровско и природонаучния музей в с. Черни Осъм, Троянско, разказа Камелия Горненска.

Специалист логопед е работил с децата от целевата група, а с децата, които имат специализирана нужда, работата ще продължи.

Xfaktor_Nez-9

В екипа, който работи по проекта, са включени трима  ромски медиатори, 15 педагози от петте детските градини и 7-членния екип от служители на Община Плевен –  Камелия Горненска, Дамянка Владимирова, Людмила Милинова, Христина Балинова, Йонита Иванова, Мариета Георгиева и Мария Иванова.

До момента са изпълнени 92% от плануваните дейности. Проектът продължава до 30 юни 2016 г.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...