Акценти
Начало / Общество / Никопол и Турну Мъгуреле ще изпълняват общ проект за предотвратяване на наводнения от р. Дунав

Никопол и Турну Мъгуреле ще изпълняват общ проект за предотвратяване на наводнения от р. Дунав

Никопол

На 8 август в град Калараш – Румъния, кметът на Община Никопол Емил Бебенов подписа договор  за финансирането на нов проект „Предотвратяванена риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Мъгуреле –предпоставка  за  опазването на околната среда в трансграничния регион“, информират от пресцентъра на Община Никопол. Проектът е разработен в партньорство между Община Никопол – водещ партньор, и Местния съвет на Турну Мъгуреле – Партньор 2, и ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., Приоритетна ос 2- Околна среда. Общата  стойност на одобрените финансови е 10 млн лева.

Основната  цел на проекта е  Подобряване на ефективността при защитата на околната среда и устойчивото развитие на природните ресурси на трансграничния регион Турну Магуреле–Никопол. Специфичните цели са: осигуряване на ефективна превенция от наводнения, предизвикани от река Дунав в района на Никопол – Турну Магуреле; да създаде ефективно взаимодействие между специализираните служби на двете държави; да повиши капацитета от мерки, свързани с превенцията на природните рискове и защита на околната среда; да повиши обществената информираност по отношение на природните бедствия и защитата на околната среда.

Проектът е подаден за оценка още през 2010 г. и одобрен, но липсата на финансов ресурс по Програмата не дава възможност за сключване на договор за изпълнението му. Благодарение на ангажираността на институциите и ръководството на Община Никопол за осигуряването на финансиране, договорът за изпълнение на проекта вече е факт. Той трябва  да бъде завършен  до края на 2015 г. Дейностите предвиждат да се изгради съвременно технически геозащитно съоръжение, което ще предпазва ниската част на града от възможни наводнения, причинявани от високите води на реката. Проектът предвижда и залесяването на 500 дка с дървета по поречията на реките Дунав и Осъм.

Необходимостта от изграждането на такъв обект стана особено наложителна след наводнението през пролетта на 2006 г. Неговото изграждане ще допринесе за по-спокойния живот на хората и опазването на околната среда.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...