Акценти
Начало / Образование / Медицинският университет в Плевен готов да участва в пилотен проект за нов начин за прием на студенти

Медицинският университет в Плевен готов да участва в пилотен проект за нов начин за прием на студенти

IMG_6581 проф. Горчев-проф. Томов

В Медицински университет  – Плевен, сме готови да участваме в пилотен проект за изцяло либерализиран прием на студенти в областта на медицината, който да замени остарелия начин на прием чрез развиване на тема. Това заяви ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов.

„Огромният проблем на демографската криза, пред който са изправени средното и висшето образование в страната, поставя на дневен ред сериозния  въпрос, за който отдавна говорим – за начина на прием на студенти. Според нас системата е изключително остаряла, подбира хора с добра механична памет или тарикатите, които умеят добре да преписват на изпитите, и много често правилните кандидати остават извън класирането. Затова смятаме, че трябва да настъпи много сериозна промяна в начина на прием на студентите”, обясни проф. Томов.

Той посочи, че промяната ще насочи нашия прием към качествените деца, които в момента биват приети в реномираните висши училища по света.

България е единствената страна в Европа, която прилага този архаичен подбор на студентите, подкрепи ректора и проф. Григор Горчев, който два мандата ръководи висшето училище.

Според двамата  сред основните причини да не се променя системата на прием е много силното лоби на учителите, които дават частни уроци за подготовка на кандидат-студенти. Другата причина е, че е нужно висшетно училище да има капацитет и воля за тази промяна. Защото за такъв подбор, университетът трябва да вложи своя енергия – на преподавателите, което ще наруши досегашният им комфорт, не скри проф. Горчев.

Докато бил ректор, той нямал възможност да изпитва студенти и сега останал  ужасен  от тоталното незнание и зазубряне на материала от студентите.  По думите му, това е проблем, натрупван през годините, защото една част от изпитващите следят дали пасажът от техния учебник е цитиран точно и тогава  дават висока оценка. „По този начин ние толерираме зубрачи, но не и мислещи хора, които могат да разсъждават. А медицината изисква много критично мислене, изисква разсъждение”, подчерта проф. Горчев.

Затова двамата професори са убедени, че системата на висшето образование трябва да бъде променена така, че да стимулира самостоятелното мислене на младите хора.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...