Акценти
Начало / Общество / Как се разпределят делата в съда видяха журналисти

Как се разпределят делата в съда видяха журналисти

Системата за случайно разпределение на делата беше демонстрирана пред журналисти от Плевен в рамките на деня на отворени врати, който се проведе в съдебната палата в града. Основната идея е всеки магистрат да има еднакъв брой дела за разглеждане като колегите си, за да е равномерно и натоварването.

Дългият път на делото до съдебната зала започва от съответната прокуратура, където се изготвя обвинението за извършено нарушение на законите. И там магистратите използват системата за случайно разпределение, която автоматично дава дори номер. След това папката отива – може и по електронен път, в регистратурата на Районен съд Плевен. Системата й дава номер, сканира се, описва се и делото отива при ръководителя на съответния съд или заместниците му за разпределение за гледане при съдиите в съответната колегия – наказателна или гражданска.

Манипулация не може да се направи, следи винаги остават, защото освен всичко друго, има и архив, който отчита кой какви промени е направил и разпределения по дни, часове, минути и дори секунди от въвеждането на системата, бяха категорични председателите на Окръжен съд Плевен Александър Григоров и на Районния съд Даниела Дилова. Когато пък се изключва, например, определен съдия от разглеждане на определено дело, програмата винаги пита каква е причината.

Недостатъкът е, че системата не отчита големината на материалите по делото, неговият обем. За това, с оглед уравняване на натовареността на съдебните състави, миналата година на събрание на Наказателната колегия на Окръжен съд Плевен беше взето решение наказателните дела от общ характер, които са първа инстанция, т.е. с внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура, да бъдат разделени на три формални подгрупи. В първата са тези, които не представляват на пръв поглед някаква сложност и няма много свидетели за призоваване, във втората – тези с до 20 свидетели и от 500 до 1 000 страници по самото дело и третата подгрупа – с над 50 човека свидетели и обем на делото над 1 000 страници.

Данните сочат, че само за миналата година в Районен съд Плевен са постъпили над 11 500 дела, а в Окръжен – около 3 000. И всеки път процедурата по разпределението им е една и съща.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...