Акценти
Начало / Общество / Запазените рецепти на рибарите от село Байкал ще представят в Брюксел

Запазените рецепти на рибарите от село Байкал ще представят в Брюксел

„Запазените рецепти на дунавските рибари от село Байкал или малкият принос в голямата идея за стабилен и развиващ се Дунавски регион на ЕС” е кулинарното издание, което ще бъде представено в Брюксел по време на годишната среща на Европейските информационни центрове „Европа директно”., която ще се проведе от 19 до 22 октомври. Изданието е резултат на една от инициативите, подкрепяни от приемната структура на Европейски информационен център „Европа директно” – Плевен. „Благодарение на малка финансова подкрепа читалище „Пробуда 1925” в Байкал успя да обедини усилията на хората от общността да издирят, опишат и пресъздадат местни обичаи, както и стари кулинарни рецепти на рибари от този край на река Дунав. Това на пръв поглед простичко дело, е всъщност малък и съвсем реален принос на обикновените хора към голямата идея за стабилен и развиващ се Дунавски регион в ЕС, в който живеят повече от 100 милона граждани”, разказа за ИнфоПлевен Антоанета Мачева от „Европа директно” – Плевен.
Книжката съдържа десетина традиционни за дунавските байкалски рибари ястия, между които е техният специалитет – рибена чорба. Благодарение на рибарските съпруги, съхранили и предавали местните кулинарни традиции, в Брюксел ще научат как се приготвя пресол от печена риба, шаран на фурна със зеле и класическата рибена чорба по байкалски.
Сборникът е двуезичен – текстовете са на български и на английски език. Освен рецепти, в него се обръща внимание и на проблема със запазване на биологичното равновесие на граничната река. Местните рибари са загрижени за поминъка си, заради изчезващата дунавска риба. Миграцията на рибата, заплашените от изчезване видове изискват неотложни мерки за създаването на подходящи местообитания в рамките на стотиците километри по протежението на реката, обръщат внимание от ЕИЦ „Европа директно” – Плевен, като подчертават, че се залагат надежди на Дунавската стратегия за решаване на проблема и за създаване на така наречените „зелени коридори” за миграцията на рибата по реката.
На годишната среща в Брюксел ще присъстват представители на всички 28 страни членки, в които има над 500 европейски информационни центрове.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...