Акценти
Начало / Общество / До края на месеца по проект набират желаещи за усвояване на приложни изкуства

До края на месеца по проект набират желаещи за усвояване на приложни изкуства

ново лого проект Ваньова

“Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства” е проектът, който Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация“ – Плевен, реализира  в партньорство със Сдружение на директорите на самостоятелни ученически общежития в България – Ловеч, и Народно читалище “Пробуда 1928″  – село Малчика, община Левски.

Целта на проекта е да подкрепи развитието на младежи до 29 години и да помогне на безработни жени от Плевен, Левски, Ловеч  и село Малчика да излязат от социалната си изолация чрез включване в групи за придобиване на умения в различни видове приложни изкуства. Това обясни на пресконференция днес за представяне на проекта Ваня Ваньова, проектен мениджър.

IMG_6809проект

През месец декември миналата година в трите селища, в които ще се реализира проекта, са проведени информационни срещи с участието на близо 100 безработни, учащи младежи и представители на различни институции. Целта е да бъдат подбрани общо 76 лица от целевите групи младежи и безработни жени, като в Плевен и Ловеч групите ще са по 24 лица, в Левски – 20, в село Малчика групата ще е от 8 човека.

Желаещите да се включат могат да направят това до края на този месец. В Плевен записването е в офиса на Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация“ на ул. „Дойран” 160,ет.2, офис 9.

След което ще бъдат сформирани групите чрез попълване на анкетни карти, като в критериите за подбора са мотивация и желание за включване за участие в проекта и желание за усъвършенстване на умения и придобиване на нови знания, обясни Ваня Ваньова.

IMG_6811проект

Досега от Плевен са се записали 16 безработни жени, в Ловеч интерес са проявили 24 учащи младежи, в Малчика вече са достигнали бройката от 8 безработни жени. Малко по-трудно вървят нещата в Левски, където има само 5 записали се жени, стана ясно на пресконференцията.

Заниманията по приложни изкуства ще започнат през месец февруари и ще продължат до края на март.

Обучението ще включва придобиване на умения за декориране с различни техники: декупаж, работа с филц – нетъкана вълна (техника “плъстене”) и други тъкани, декорации от хартия. С изработените по време на двумесечните обучения изделия ще се организират и проведат едноседмични изложби-базари в четирите населени места – градовете Левски, Плевен, Ловеч и село Малчика, през месец април 2015 г.

Паралелно всички участници ще преминат обучение за формиране на предприемаческа култура, като целта е обхванатите 76 безработни младежи и жени да насърчават уменията си и да работят за бъдещата си конкурентоспособност на пазара на труда.

Проектът BG05/816 “Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства”  се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.  www.ngogrants.bg.

 Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...