Акценти
Начало / Общество / Депутатите не приеха либерализация на режима за пушене

Депутатите не приеха либерализация на режима за пушене

"Животът обича непушачите"

След четири часа дебати, депутатите не приеха предложенията за либерализация на режима на пушене в заведенията. В пленарна зала бяха гласувани два законопроекта – на Спас Панчев от “Коалиция за България” и на Волен Сидеров от “Атака”, съобщават от OFFNews

И двете предложения са отхвърлени със сериозен вот “против”. Промените в пушенето са един от редките случаи, в които парламентарните групи не гласуваха единодушно, коментират от сайта.

Предложението на “Атака” бе отхвърлено с 64 гласа “за”, 107 “против” и 17 “въздържал се”. Предложените от  Спас Панчев поправки в закона са отхвърлени със 76 гласа “за”, 106 “против” и 8 “въздържал се”. Всички присъстващи от ГЕРБ – 85 депутати, са гласували “против”. От “Коалиция за България” 50 души са “за”, 12 “против”, а шестима гласуват „въздържал се”. Вотът в ДПС също не е хомогенен – 15 депутати – “за”, 9 –  “против”, а двама  -“въздържал се”. 11-те присъстващи от “Атака” са подкрепили измененията, а двамата независими депутати не са участвали в  гласуването.

Поправката в Закона за здравето на Панчев предвиждаше собствениците на заведения за хранене с площ до 70 кв. м да решат дали в ресторантите им да се пуши. Идеята бе за по-големите заведения пушенето да е възможно, ако в тях има изградени специални помещения с масивна преграда и обособена за целта климатизация. Корекциите на Панчев предвиждаха пълната забрана за пушене да остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене. Измененията на “Атака” бяха сходни с тези на “Коалиция за България”.  Съществената разлика между двата законопроекта бе, че в поправките на депутата от “Коалиция за България” бяха заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията Панчев предлагаше глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушение и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив. Измененията на Панчев предвиждаха събраните глоби да отиват за превенция.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...