Акценти
Начало / Общество / В село Изгрев обясняват природните бедствия като божие наказание, заради рушащата се църква

В село Изгрев обясняват природните бедствия като божие наказание, заради рушащата се църква

Когато ни сполети наводнение, градушка, суша или друго природно бедствие съселяните ми го определят като божие наказание, изричайки: „Бог ни наказва защото нямаме църква“. Това разказа Николай Русанов,  кмет на плевенското село Изгрев (на 2,5 км от главния път София – Варна), община Левски. Църква в селото има, при това на повече от век, но неизползваема, защото е полуразрушена. Покривът й е паднал, а отвътре картината не е по-различна – стените напукани, с паднала мазилка, мястото на църковния хор се е сринало, погледът нагоре среща небето. Олтарът и иконостаса засега ги има, но скоро дъждовете ще ги съсипят. Куполът също се е сринал. Единствено на малка част от покрива все още стоят четирите светеца, сякаш Господ ги пази.

Това е сегашното състояние на църквата „Свети Великомъченик Прокопий” в село Изгрев. Построена е от местните жители през 1882 г. с помощта на дарения от имотни и бедни – всеки според възможностите си. После …

Църковните настоятели са търсили съдействие и средства за ремонт още преди 1970 г. Земетресението през 1977 г. и това, че няма свещеник, който на място да развива дейността си, се оказват пагубни за храма. С идването на демокрацията за кмет е избрана Румяна Симеонова. Тя се бори цели две десетилетия с този проблем, но без резултат, уточнява наследникът й Николай Русанов. Хората в селото го избират през октомври 2011 г.

„Още през ноември същата година заедно с Великотърновската митрополия започнахме работа по изготвяне на проект за ремонт и реконструкция на църквата. Кандидатствахме през 2012 г., но не бяхме одобрени. Обяснението беше, че е заради недостатъчния брой на населението – 500 жители е минимумът. Казаха ни, че според националното преброяване през 2011 г. в с.Изгрев е имало 493 жители. Когато обаче кандидатствахме в селото живееха 510 души“, разказва Русанов. Той обаче не се отказва. Първо сменя свещеника от с. Козар Белене с друг – Християн от град Левски.

„Той взе присърце идеята за ремонта на църквата ни. Заедно подготвихме документите и през 2016 г. пак кандидатствахме. До този момент обаче решение няма. Предполагам, че пак няма да ни одобрят, щом още няма отговор. Междувременно с кого ли не съм разговарял – политици, различни институции, които могат по някакъв начин да помогнат, но досега нищо. През цялото това време църквата се руши. Поне да бяха отпуснали малко средства за частичен ремонт, за да спрем разрушаването. Примерно покрива да се ремонтира“, ядосва се кметът.

Самият той не знае колко пари са необходими за цялостния ремонт.

„Когато постъпих през 2011 г. казаха, че сумата е около 250 000 лева. Месеци по-късно, след като не одобриха проекта ни, вече се говореше за около 300 000 лева. През миналата година, когато пак кандидатствахме, заявиха, че са необходими вече около 900 000 лв., поясни първият човек на селото. Още преди неговото кметуване е изпробван и друг вариант – периодично са провеждани кампании за доброволно набиране на средства от местните жители. „Всеки е дал, колкото му е възможно. Събраните пари и до днес се пазят, но са малко – около 450 лева. Тази сума обаче е нищожна спрямо нужните средства за ремонта“, категоричен е Русанов. Той разкри, че има и друг вариант за финансова помощ. „Църквата и църковното настоятелство притежават около 50 декара земя в нашето село. Тя се отдава под наем на земеделските кооперации. Те превеждат наема в Митрополията във Велико Търново. Но и от там не отпускат пари за реконструкция“, каза още кметът. При настоящата ситуация той алармира и за друг сериозен проблем. „Църквата вече е опасна, защото може да се срине във всеки момент. Обезопасяваме я с ленти, но това не е достатъчно. Децата си играят, може да ги пренебрегнат и да влязат, а това да доведе до непоправим инцидент. Но не е само това. Живеем в трудни времена. Жалкото е, че когато на съселяните ми им е мъчно, няма къде една свещ да запалят“, обобщи кметът на село Изгрев Николай Русанов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...