Акценти
Начало / Култура / Юбилейния алманах „Мизия” представят в ХГ „Дарение Светлин Русев”

Юбилейния алманах „Мизия” представят в ХГ „Дарение Светлин Русев”

Дружество на писателите в Плевен ще представи този четвъртък, 29 ноември, юбилейния брой на алманах „Мизия”, посветен на 40 години от създаването на Дружеството.

За празничното настроение на вечерта ще помогнат изпълненията на хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска и певческа формация „Фолклорни бисери” с художествен ръководител Борислав Лазаров.

Представянето е от 16.30 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев”.

Юбилейният брой е посветен изцяло на годишнината, научихме от Татяна Любенова, член на Управителния съвет на Дружеството на писателите. В алманаха са включени материали за историята на Дружеството, за неговия първи председател – Александър Муратов и литературната философия, която утвърждава дейността на сдружението. Както обичайно са включени стихове, проза  и преводи.

Специално място е отделено за юбилейни годишнини на културни институти и събития: 110 години от създаването на Военноисторическите музеи в Плевен (и в България изобщо) и 165 години от рождението на техния създател Стоян Заимов; 200 години от рождението на ген. Е.И.Тотлебен, един от героите на Плевенската епопея; 120 години от създаването на ОУ “Отец Паисий” в Плевен; 90 години от рождението на една от най-известните плевенски театрални актриси Саша Филипова; 60 години от създаването на Симфоничния оркестър (сега Плевенска филхармония) и 60 години от откриването на ХГ “Илия Бешков” – една от най-големите художествени галерии в страната; 90 години от рождението на създателят на Северняшкия ансамбъл в Плевен – Маестро Иван Вълев.
По традиция в края на алманаха е публикуван Обзор на литературната продукция за 2017 – 2018 година от Татяна Любенова.
Специалният художник на юбилейния брой е също юбиляр – това е художникът-график и поет Валери Петров.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...