Акценти
Начало / Общество / Членове и симпатизанти на десни партии почетоха паметта на жертвите на комунизма

Членове и симпатизанти на десни партии почетоха паметта на жертвите на комунизма

Членове и симпатизанти от партиите ДБГ, СДС, ДСБ и БЗНС в Плевен почетоха днес паметта на жертвите от тоталитарния режим. Пред паметника в гаровата градинка беше отслужена панихида за загиналите и репресираните. В кратко слово председателят на БЗНС в Плевен Милчо Илиев припомни, че на тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд осъждат на смърт 67 депутати и 23 политици. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

Докато всяка година на този ден ние сме тук, нищо няма да бъде забравено и децата ни ще знаят истината, изтъкна Милчо Илиев.

Сред присъстващите, дошли да поднесат цветя и да почетат с едноминутно мълчание загиналите,  бяха зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски и местните ръководители на структурата Христо Таслаков и Стефан Милев, председателят на СДС – Плевен Пепо Петков, общински съветници, граждани.

„Категорично е необходимо в  учебниците и образователните програми да бъде въведено изучаването на комунизма и неговите престъпления, каза пред журналисти Найден Зеленогорски, след като положи цветя пред паметника. –  Единственият начин да не се повтори терорът и концлагерите е това да се знае от всички. Особено важно е да се знае от децата, които  имат бегла представа от родителите си какъв по същество е бил комунистическият режим – за репресиите, убийствата след Девети септември.  От Реформаторския бок ще бъдем последователни в исканията си към министъра на образованието  и мнозинството това да бъде извършено и да не се стигне до затваряне на страници, без те да бъдат прочетени”, подчерта зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...