Акценти
Начало / Икономика / Център по биотехнологии и иновации се обсъжда да бъде създаден в Кнежа

Център по биотехнологии и иновации се обсъжда да бъде създаден в Кнежа

На работна среща в  Института по царевица в Кнежа е обсъдена идеята за създаването на Регионален център по биотехнологии и иновации със седалище в Кнежа. В срещата са участвали  народният представител Васил Антонов, заместник-областният управител –  д-р Красимир Трифонов, председателят на Селскостопанската академия – проф. Мартин Банов, директорът на Института по планинско животновъдство в гр. Троян – доц. д-р Георгиев и директорът на Института по лозаро и винарство в Плевен – проф. д-р Иван Панчев, както и представител на консултанска фирма. Домакин на срещата е била Наталия Петровска – директор на Института по царевицата.

Идеята е да се постигне обединяване на трите института в един регионален изследователски център, който да се превърне във водещ в областта на биотехнологиите и селското стопанство. Обединяването на трите института в регионален научен център ще благоприятства привличането на ресурси по действащите европейски програми и ще ги направи по-конкуретоспособни на съвременните тенденции. В следващите планови периоди на Европейския съюз тези създадени иновационни центрове ще са в основата на технологичния напредък и ще са в основата на напредъка в науката.

Всички участници в работната среща са се обединили около мнението на д-р Трифонов, че „без иновации, без съвременни лаборатории, които в Кнежа биха намерили чудесно поле за изява, които да бъдат донор на идеи, които да продават идеи, този сектор не може да регистрира напредък. Ние ще съдействаме, така че нещата да се случат по възможно най-добрия начин, защото нашата част на Северна България го заслужава.“

„И държава и общини подкрепят идеята. Тук искам дебело да подчертая, че целта за създаване на регионален център в сферата на биотехнологиите и иновациите е да се създаде нещо работещо в полза на институтите и на обществото, а не да се създава администрация”, обобщи народният представител Васил Антонов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...