Начало / Последни новини / Участници от над 15 страни се включват в Маратона на приятелството в Плевен

Участници от над 15 страни се включват в Маратона на приятелството в Плевен

За втора поредна година Маратонът на приятелството в Плевенще е домакин на Националното първенство по полумаратон, което ще събере най-добрите ни бегачи на дълги разстояния. Плевенският маратон придобива все по-голяма популярност. Тази година в него ще участват състезатели от над 15 страни, а броят им нараства за поредна година.

Трасето, сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика, е разнообразно и уникално. Полумаратонът е една обиколка, а маратонът две обиколки – голяма и малка. Минава се през центъра на града, покрай исторически забележителности и се бяга в красивия парк Кайлъка. Маратонът има три звезди за качество като шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика и е включен в годишния състезателен календар на федерацията. Той е част и от румънската верига от исторически маратони. Досега са регистрирани над 30 румънски бегачи.

Дистанциите са: класически маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета от 2 души по 10.1 км и 3 км масов крос. За първа година ще се проведе и състезание за деца. Ще бъдат раздадени много награди.

Целите на организаторите са да популяризират активния начин на живот, да привлекат добри професионалисти и аматьори от цял свят с добра организация и да дарят на плевенчани и гостите на града едно прекрасно преживяване.

Дарителската кауза на маратона тази година е построяване на фитнес площадка на открито в Плевен. Фитнес площадките на открито се утвърждават като достъпно средство за активен масов спорт извън залите. Те са прекрасна алтернатива за физическа активност и социализация на хора от всички възрастови групи и особено на младите хора. Площадката ще бъде изградена на тревната площ до баскетболно игрище зад бившето кино Освобождение.

Сметката на община Плевен, по която могат да се дарят средства за целта е:

IBAN: BG85 BGUS 9160 8404 1139 00

BIC: BGUSBGSF

Код вид плащане: 44 51 00

Маратонът ще се проведе на 22 май, неделя, от 9.00 до 15.00 ч..

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...