Акценти
Начало / Общество / Улицата на цветята може да бъде запазена за още 6 месеца

Улицата на цветята може да бъде запазена за още 6 месеца

Има няколко варианта за решение на проблема с Улицата на цветята. Това стана ясно днес по време на редовната сесия на Общински съвет – Плевен. Старейшините приеха предложението на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, което очертава няколко различни решения. Като начало обектите, които се намират на Улицата на цветята, да бъдат отдадени под наем за срок от още 6 месеца. Така ще има време да се предприемат допълнителни мерки, с помощта на които да бъде намерено и трайно решение. Договорът на търговците изтича на 6 юни и ако той не бъде удължен, те ще трябва да освободят павилионите. Отдаването под наем ще се извърши след получаване на съгласие от собствениците на съседните имоти и провеждане на търг, в който участие могат да вземат само членове на Съюза на цветопроизводителите и цветотърговците. Така ще се гарантира, че павилионите няма да бъдат наети от други търговци, а улицата ще запази облика си.
Този вариант, обаче, ще запази емблематичната улица само за 6 месеца. Именно затова кметът на Плевен обясни, че се търсят и други варианти. Сред тях е възможността терените, които се намират до Уличката на цветята и на които се предвижда да започне строеж, да бъдат изкупени от Община Плевен. В момента там се намира паркинг и ако терените станат собственост на Общината, те ще продължат да функционират като такива, което означава, че няма да се наложи преместване на павилионите. Именно в тази посока ще се работи в следващите 6 месеца, тъй като на този етап няма други законови варианти, които да запазят Улицата на цветята.

общинска сесия

Комисията, която беше сформирана на предишната сесия, не успя да стигне до конкретно решение, каквато беше целта й. В 7-членната комисия бяха включени: Илка Илиева, Георг Спартански, Любка Костова, Станислав Иванов, Ева Маринова, Пенчо Карагьозов и Христомир Христов.
Припомняме, че до така създалата се ситуация се стигна, след като стана ясно, че Уличката на цветята трябва да бъде преместена, заради строеж, който ще се извърши в непосредствена близост до нея. Върховен административен съд одобри ПУП за строеж в частния имот на Димитър Жеков и проблемът произлиза не от това, че на мястото ще се издигне нова сграда, а че тя ще бъде с лице точно към улица „Цанко Церовски”, на която се намират павилионите. Тогава общинските съветници и кметът на Плевен споделиха, че са провели разговори с Димитър Жекова за промяна на лицевата част на сградата, като така може да бъде избегнато преместването на обектите, но той е отказал този вариант.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...