Начало / Избори / Избори 2015 / Тежки избори ни чакат наесен, прогнозират от ЦИК

Тежки избори ни чакат наесен, прогнозират от ЦИК

Предстоят най-сложните избори, които са провеждани досега в България, прогнозира Румяна Сидерова, член на ЦИК, цитирана от  „Труд“.  На територията на всяка община ще се провеждат 3 вида избор – за кмет на община, за общински съветници и кметове на населени места.  Очаква се с гласуването за местни власти да бъде проведен и референдум за изборните правила. Така бюлетините ще са 4.

Допълнително затруднения  помаг да произлязат от преференциалното гласуване за общински съветници . Опитът на ЦИК от местните избори в новообразуваната община Сатовча е, че може да има голям процент грешки, което прави бюлетините невалидни. В Сатовча от общо 2900 бюлетини недействителни са били 500.

От ЦИК напомнят още, че студентите и учениците, които искат да гласуват на местните избори по местожителство, ще имат три почивни дни. Според новия Изборен кодекс на учещите им се полага 1 ден за изборите, както и по един ден преди и след датата. Така, ако местният вот е на 25 октомври, неделя, студентите ще могат да почиват и в понеделник. Как ще се извиняват отсъствията – тепърва ще се мисли.

Студентите и учениците, които учат в друг град, но нямат постоянен адрес там, не могат да използват привилегията да гласуват само със студентска книжка или бележник. Ако все пак държат да гласуват в града, в който учат, трябва да имат адресна регистрация в общината поне 6 месеца преди датата на вота и 14 дни преди него да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...