Акценти
Начало / Последни новини / С турнир по шахмат започнаха Общински ученически игри в Гулянци

С турнир по шахмат започнаха Общински ученически игри в Гулянци

С турнир по шахмат в община Гулянци започнаха Общинските ученически игри 2020. Те са първият етап от националните ученически игри, които се утвърждават за всяка учебна година със заповед на Министъра на образованието. Следващият етап са областните игри през март, в които участват победителите на общинско ниво, следват зоналните през април и държавните финали в периода май – юни. Ученическите игри са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности и дарования, както и дееспособността на учениците в областта на спорта. Дисциплините, в които се състезават децата са баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, тенис на маса, лека атлетика и шахмат.

Шахматният турнир се проведе на 26 февруари в СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. Участваха отборите на СУ „Ас. Златаров” с. Гиген, ОУ „Хр. Ботев” с. Брест, ОУ „Хр. Ботев” с. Милковица и СУ „Хр. Смирненски” – Гулянци. Състезателите бяха разделени на две възрастови групи V – VII клас и VIII – X клас. Най-добра подготовка в играта в първата възрастова група показаха шахматистите от Гулянци. Втори се класираха децата от Милковица, трети – Брест. Във втората възрастова група на първо място се класираха шахматистите от Гулянци, на второ – Гиген.

Общинските ученически игри продължиха на 26 февруари с турнир по тенис на маса. Домакин отново беше СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. В състезанието участваха училищните отбори V – VII клас на Гулянци, Брест и Милковица и отборите VIII – X клас на Гиген и Гулянци. Най-добре в първата възрастова група се представи отборът по тенис на маса на Гулянци. На второ място в тази възрастова група се класира тимът на Брест, на трето – Милковица. При големите първи стана отборът от Гиген, домакините останаха втори.

Общинските ученически игри ще продължат през март с турнир по футбол, в който ще участват отборите на четирите училища.

Първенците в общинските ученически игри ще представят община Гулянци в областните състезания.

 

Прочетете също:

10 медела за ШКК „Спартак” – Плевен от Национално първенство по шотокан карате-до

Един златен, два сребърни и седем бронзови медала спечелиха каратеките  на Шотокан карате клуб „Спартак” ...