Акценти
Начало / Култура / С голям галаконцерт Балетната школа отбелязва днес 65 години от създаването си

С голям галаконцерт Балетната школа отбелязва днес 65 години от създаването си

Тази вечер, от 19 часа с голям галаконцерт Балетната школа при читалище „Съгласие” в Плевен ще отбележи 65-годишнината от създаването си.

Това е най-старата Балетна школа, създадена само пет години след Държавното хореографско училище и през тези 65 години нито за ден не е затваряла своите врати за малките и големи свои възпитаници, разказва художественият ръководител Маня Николова. „Дадох си сметка, че за това време в Плевен едва ли има семейство, което да не е докоснато от тази Школа, да не е имало свой възпитаник в нея, да не е гледало нейна постановка, което е уникално. 65 години са един голям период, който бележи историята на балета в Плевен“, споделя Николова.

Тя си спомня времето, когато към операта в града има професионална балетна трупа. „Аз съм свидетел как черпехме кадри именно от тази Школа, което означава че тя дълго време е била балетното училище на този град.“ Сега децата, които се обучават на балетно майсторство, са над сто на възраст от 3 години до 12 клас. Има и по-възрастни, които продължават да идват и да танцуват заради любовта си към балетното изкуство.

В този спектакъл за пръв път ще участват бивши и настоящи възпитаници на школата, които ще пристигнат от различни места в България, ще излязат на сцената и ще допринесат за празника. „Пожелавам им успех, какъвто заслужават и аз вярвам в него. Това е един своеобразен поздрав към всички бивши, настоящи и бъдещи въпитаници на Балетната школа при НЧ „Съгласие 1869″ и към самия град“, допълни художественият ръководител Маня Николова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...