Акценти
Начало / Култура / С голямо хоро завърши общото празнуване на Сирни Заговезни и Масленица (снимки)

С голямо хоро завърши общото празнуване на Сирни Заговезни и Масленица (снимки)

Голямо хоро се изви днес в двора на Регионалния исторически музей в Плевен. С него завърши общото отбелязване на българския празник Сирни Заговезни и на руския Масленица.

Да поздравят всички празнуващи дойдоха кметът Георг Спартански и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. Плевенският кмет спази обичая и поиска прошка за волни или неволни грешки. Двамата пожелаха на всички здраве и весел празник .

Ученици от НУ „Христо Ботев” – Плевен пресъздадоха характерните за Сирни Заговезни обичаи „Прошка” и „Хамкане”. Последва и кукерски танц. Преди това актьорът Георги Ангелов разказа подробно за българските традиции на този ден. После той разказа и за обичаите, свързани с руския празник Масленица, които бяха пресъздадени от Дружество „Възход”.

Към общата веселба с изпълнения се включиха и артисти от Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Те поведоха общо хоро около разгарящата се клада, на която беше изгорено и традиционното за Масленица чучело. След като огънят стихна, беше спазена традицията да бъде прескочен за здраве и сила през годината.

Организатори на днешното общо честване на двата празника бяха Община Плевен и Дружество „Възход“ със съдействието на Регионален исторически музей – Плевен.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...