Начало / Култура / С голямо хоро завърши общото празнуване на Сирни Заговезни и Масленица (снимки)

С голямо хоро завърши общото празнуване на Сирни Заговезни и Масленица (снимки)

Голямо хоро се изви днес в двора на Регионалния исторически музей в Плевен. С него завърши общото отбелязване на българския празник Сирни Заговезни и на руския Масленица.

Да поздравят всички празнуващи дойдоха кметът Георг Спартански и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. Плевенският кмет спази обичая и поиска прошка за волни или неволни грешки. Двамата пожелаха на всички здраве и весел празник .

Ученици от НУ „Христо Ботев” – Плевен пресъздадоха характерните за Сирни Заговезни обичаи „Прошка” и „Хамкане”. Последва и кукерски танц. Преди това актьорът Георги Ангелов разказа подробно за българските традиции на този ден. После той разказа и за обичаите, свързани с руския празник Масленица, които бяха пресъздадени от Дружество „Възход”.

Към общата веселба с изпълнения се включиха и артисти от Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Те поведоха общо хоро около разгарящата се клада, на която беше изгорено и традиционното за Масленица чучело. След като огънят стихна, беше спазена традицията да бъде прескочен за здраве и сила през годината.

Организатори на днешното общо честване на двата празника бяха Община Плевен и Дружество „Възход“ със съдействието на Регионален исторически музей – Плевен.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...