Начало / Култура / С Великденски обред откриха Фолклорния фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски

С Великденски обред откриха Фолклорния фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски

Третото издание на Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки” беше открито днес в град Левски от  кмета на града Любка Александрова. Тя поздрави участниците и гостите на фестивала с поздрава за Великден –  „Христос Воскресе” и с молитва  от сърце  за здраве, благоденствие и спасение  на левчалии и българите .Тя пожела  вдъхновение на всички дошли да покажат северняшката фолклорна традиция

P1650458

Преди официалното откриване на фестивала самодейци от НЧ „Г.Парцалев“  изпълниха  Великденски обред – боядисване на яйца, посрещане на гости за Великден  и традиционни ритуали  за празника на празниците Великден.

„Червен, червен Великден, зелен, зелен Гергьовден.Да сме живи, да сме здрави цялата година” прозвуча на площада в Левски тази сутрин .По традиция малки моми се залюляха на  Гергьовските  люлки.

P1650383

С вдъхновени  слова за богатата палитра от пролетни празници на 1 май Ганчо Александров поздрави домакините и специално Любка  Александрова за наградата „Кмет на месеца”.

455 участници –  групи, състави, ансамбли , индивидуални изпълнители на български  фолклор  и оркестри, ще се изявят във фестивалната програма.

Председателят на журито  проф. д-р Тодор Александров Киров, ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив приветства домакините и участниците.

Зам. председател на журито е журналиста от в.”Дума” – Ина Михайлова.Членове на журито са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ гр.Плевен- Елка Маринова Недялкова, Валентин Митев Недялков и Данаил Стаменов Цолов.

P1650538

Фолклорният фестивал откриха домакините  от НЧ”Георги Парцалев-1901” с изпълнение на „Тракийска закачка “ и „Буенек” на танцов състав  „Звънчета“   с художествени ръководители Даринка Иванова и Радослав Славеев. Последваха изпълнения на обработен фолклор на ФФ”Иглика”,ФФ”Здравец”и „Северняшка огърлица”с худ.р-л Мариета Аспарухова.

Фестивалът има състезателен характер и цел да издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство и в частност на северняшката фолклорна област, да стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи в областта на песента, танца и музиката.

P1650424

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...