Акценти
Начало / Образование / С артистичност и музикален талант впечатлиха участниците в Междуучилищния конкурс, посветен на Трети март

С артистичност и музикален талант впечатлиха участниците в Междуучилищния конкурс, посветен на Трети март

В Регионалния исторически музей в Плевен днес се проведе Петия междуучилищен конкурс „На теб, Българио свещена…”, който се организира по инициатива на НУ „Христо Ботев” и с подкрепата на Община Плевен и РУО – Плевен и финансовата помощ на Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен.

Повече от 320 бяха участниците в тазгодишния конкурс. Той се проведе в две направления – рецитиране на стихотворения и изпълнение на песни с патриотична насоченост. Участниците се състезаваха в три възрастови групи: детски градини, ученици от 1 и 2 клас, ученици от 3 и 4 клас.

Участниците оценява компетентно жури в състав: председател – Виктория Иванова – гл. експерт Отдел „Образование“ – Община Плевен и членове: Нели Станева – ръководител Отдел „История на България XV – XIX век“ в РИМ – Плевен, Боряна Бешева – солист на хор „Гена Димитрова“ и Боби Горанов – писател и поет, представител на Дружество на писателите – Плевен.

Начало бе дадено от фанфарен оркестър към НУ „Христо Ботев“ – Плевен с диригент Иван Минков, а за озвучаване на събитието се погрижи Асен Антонов.

Всички участници, публиката и журито бяха приветствани от Цветелин Горанов, директор на училището – организатор и от представители на институциите, подкрепили провеждането на конкурса.

Най-многобройни и атрактивни бяха най-малките участници. Те впечатлиха всички с артистично поведение, художествено изпълнение и специално изработени костюми.

По артистичност и сериозна предварителна подготовка не им отстъпваха учениците от следващите две възрастови групи – 1-2 и 3-4 клас. Освен популярни стихотворения и песни от български автори, някои от участниците бяха подготвили специално за участието си в конкурса свои авторски текстове и музика.

Надпреварата беше изключително оспорвана и талантливите изпълнители затрудниха журито при определяне на най-добрите сред тях в препълнената зала.

Гости на мероприятието бяха: Виолета Василева – ст. експерт в РУО – Плевен, Димитър Петров – зам.- директор на РИМ – Плевен, Мариела Иванова – президент на Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен, Стефка Великова – член на Лайънс клуб „Огледало“.

Петия междуучилищен конкурс „На теб, Българийо свещена…“ завърши с изпълнение на песента „С очите на Ботев“ по текст на Лъчезар Владимиров и музика на Асен Антонов, написана специално за учениците от НУ „Христо Ботев“ – Плевен и намерила място в учебниците по музика за втори клас.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...