Акценти
Начало / Общество / Съдебни охранители и надзиратели излязоха на протест пред Съда в Плевен

Съдебни охранители и надзиратели излязоха на протест пред Съда в Плевен

На половинчасов протест пред сградата на Съдебната палата в Плевен днес излязоха близо 100 протестиращи, членове на Сдружение „Синдикат охрана” – Плевен, и надзиратели от затворите в Плевен и Белене.

Те излязоха с искания за 20% увеличение на основното възнаграждение, изравняване на специфичните условия на труд с тези на колегите им от сектор „Сигурност”, запълване на свободните щатове и разкриване на нови щатни бройки.

Искаме да изразим нашето несъгласие с дискриминационното отношение на Министерството на правосъдието към Главна дирекция „Охрана” и Главна дирекция ”Изпълнения на наказанията”. Недопустимо е винаги да изоставаме от сектор „Сигурност” от финансова гледна точка”, като незаети щатни бройки и по отношение на решаване на наболели проблеми. Тъй като досега не е постигнато решение на проблемите ни, изразяваме нашето несъгласие с този протест”, каза Валентин Колачев, председател на Синдикат „Охрана” – Плевен .

Очакванията на протестиращите бяха най-сетне правителството да чуе исканията им и да обърне внимание на проблемите в сектора. „Работим главно с рецидивисти, доживотни затворници, които няма какво да губят и са готови на всичко. Животът ни постоянно е в опасност”, разказа още Колачев.

По думите му, заради недостиг на хора, има съдебни сгради, които са без охрана или само с един охранител. „На практика това е липса на охрана, защото един човек не може да изпълни както трябва служебните си задължения по начина, който трябва”, заяви Колачев и поясни, че в област Плевен също има съдилища с недостатъчна охрана.

Ако исканията на протестиращите не бъдат взети под внимание, те са готови да продължат. Следващата стъпка ще е национален протест в София, датата на който предстои да бъде уточнена. Отказване няма да има, вече е въпрос на чест, категорични са съдебните охранители и надзирателите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...