Начало / Култура / Стари снимки връщат позитивни спомени от миналото в изложба на Държавен архив – Плевен

Стари снимки връщат позитивни спомени от миналото в изложба на Държавен архив – Плевен

Изложба от 20 табла на винил, изготвена по проект „Позитивни спомени от старите негативи”, беше открита днес в парка на Регионален исторически музей – Плевен. Проектът се изпълнява от отдел „Държавен архив” (ОДА) – Плевен, финансиран е от Национален фонд „Култура” по програма „Културно наследство”, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство”.

Винилите са подбрани от екипа по проекта с ръководител Маринела Йорданова – началник-отдел „Държавен архив” – Плевен, измежду 1 000 кадъра негативи. Те са от фонда на държавното предприятие „Българска фотография” и от личния фонд на фотографа Любомир Чаръкчиев. Показаните архиви са в няколко направления – архитектура и градоустройство, здравеопазване, образование, спорт и туризъм и др.

Изложбата е представена в Държавна агенция „Архиви” в София на 06 март 2020 г., след което трябваше да бъде показана и в Плевен, но заради пандемията от COVID-19 събитието тогава бе отложено. Изложбата ще бъде в Плевен до 24 септември, след което ще бъде показана в Монтана.

Прочетете също:

Постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки започва от началото на февруари

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта ...