Акценти
Начало / Последни новини / СКШ „Спартак Плевен XXI“ в призовата шестица на Държавното отборно първенство

СКШ „Спартак Плевен XXI“ в призовата шестица на Държавното отборно първенство

Отборите на СКШ „Спартак Плевен XXI“ са в призовата шестица на Държавното отборно първенство за мъже и жени, информират от клуба. От 8 до 16 юни в Приморско се състояха Държавните отборни първенства за мъже и жени. При мъжете участваха 20 отбора. Те бяха съставени от по 4 състезателя и две резерви. В съставите личаха имената на 16 гросмайстора и 20 международни майстора. Отборите играха „Швейцарска система“ в 7 кръга. В тази силна конкуренция отлично се представи отборът на „Спартак Плевен XXI“. Той бе в състав гросмайстор: Владимир Георгиев, международните майстори Николай Милчев и Владимир Петров и майстора на спорта Илиян Младенов, чиято съпруга гросмайстор Диана Младенова бе на първа дъска на женския отбор. Плевенчани разгромиха в първият кръг отбора на „Сливнишки Герой“(Сливница) с 4:0. Жребият обаче не бе благосклонен към тях и във втория и третия кръг те срещнаха двата основни фаворита за титлата „Марица-Изток“(Раднево) и Абритус (Разград), чиито отбори бяха съставени почти изцяло от гросмайстори. Отборът на „Спартак Плевен XXI“ оказа достойна съпротива, но загуби съответно с 1,5 : 2,5 и 1 : 3. Последваха обаче две убедителни победи с по 3,5 : 0,5 срещу „Виктори“(Благоевград) и „Дупница“ и отборът се върна в челото. В шестия кръг противник се оказа отборът на „Славия“. В него играеха двама гросмайстори, а победата в тази среща отваряше пътя за бронзовите медали. Мачът започна добре за плевенчани, след като победиха на първа, загубиха на втора, а на трета и четвърта имахме една равна и една по-добра позиция. За съжаление, и двамата плевенски състезатели сбъркаха и вместо реми и победа, постигнахме загуба и реми, а с това и загуба в мача с 1,5 : 2,5 . В последния кръг победиха „Силистра“ с 2,5 : 1,5., което отреди престижното шесто място на плевенския отбор, а всичките ни състезатели постигнаха положителен баланс на своите дъски. Шампион при мъжете малко изненадващо, но заслужено, стана отборът па ЧесБомб (Пловдив).

Spartak Pleven-TUR

В първенството на жените взеха участие 10 отбора. Те играха по система „Всеки срещу Всеки“. Отборите бяха съставени от три състезателки и две резерви. Сред състезателките личаха имената на 5 гросмайсторки и 10 международни майсторки. Титуляри за плевенчанки бяха гросмайстор: Диана Младенова, международната майсторка Светла Йорданова и фиде-майсторката Симонета Иванова. Резерви бяха Славея Щерева и Вероника Андреева.

И тук, както при мъжете, с малко повече шанс отборът на „Спартак Плевен XXI“ можеше да вземе медали. Отборът допусна една тежка загуба от „Локомотив 2000″(Пловдив), направи равен с „Шах XXI“ и загуби драматично с 1 : 2 от ЦСКА, „Локомотив „(Пловдив) и „Бургас 64“. Затова пък срещу отборите на по-задните места отборът бе резултатен и в 12 партии взе 10 точки. Това му отреди шесто място в крайното класиране, което е реално с оглед на показаното. Нито една от плевенските състезателки не е с отрицателен баланс, а най-много точки постигна Симонета Иванова (5,5 от 9). Шампион стана отборът на „Бургас-64“.

Класиранията на „Спартак Плевен XXI“ са голям успех за плевенския шах. Само шест клуба имаха отбори и при мъжете, и при жените. Това бяха ЦСКА, Славия, „Бургас-64“, „Локомотив“(Пловдив), „Ловеч“ и „Спартак Плевен XXI“.

От тях обаче само „Бургас-64“ и „Спартак Плевен XXI“ успяха да класират и двата си отбора в призовите шестици. По традиция, както и в предни години, отборите ни бяха едни от най-младите в първенството.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...