Акценти
Начало / Култура / Руският режисьор Денис Азаров прави в Плевен „Картоиграчи” на Гогол в стил Гай Ричи

Руският режисьор Денис Азаров прави в Плевен „Картоиграчи” на Гогол в стил Гай Ричи

И през тази година Плевенският драматичен театър продължава репертоарната си политика да представя класически заглавия в нов прочит. Сега с руския режисьор Денис Азаров, който натрупа огромен успех на руската и международната сцена, плевенската трупа ще представи „Картоиграчи” на Гогол.

Конценцепцията за спектакъла е заимствана от два филма – „Бандата на Уошън” и „Две димящи дула” на Гай Ричи, сподели днес пред журналисти руският режисьор. С актьорите определихме жанра на спектакъла като Гай Ричи жанр, от което става ясно, че в постановката няма да има мундири и сюртуци от 19 век и всичко ще бъде весело и шеговито, допълни Азаров.

За краткото време, в което той работи с плевенската трупа, вече е успял да създаде приятна, приятелска атмосфера, в унисон със стила на спектакъла.

Съвременният му прочит на класическия текст започва още от това, че от типично мъжка пиеса, той прави двуполюсна – мъжка и женска. „Да поставяш спектакъл, в който има само мъже, е доста скучно, затова трябва нещо да се измисли, в тона на шегата каза режисьорът. Той определя „Картоиграчи” като „странна и важна пиеса в руската драматургия  на 19 век”. „Странна е защото е кратка и представлява някаква шега. Но познавайки Гогол, се разбира, че не може да е само шега. Затова  към този текст се обръщат много режисьори в Русия през последните години.  Мен ме заинтересува темата за играта като начин на живот. Това са хора, които живеят днес и сега, които биха искали да получат всичко от живота веднага. По всичко личи, че това са мошеници и не съвсем приятни хора. Но в пиесата зрителят започва да ги харесва и именно в това е парадокса. Парадоксът се състои в това, че те обичат живота и го живеят така, както трябва да се живее. Те не мислят за утре, защото утре може да няма”, дава своята идея за спектакъла Денис Азаров.

За режисьора това е дебют на българска сцена.

В спектакъла ще участва цялата мъжка трупа, като сред актьорите ще са и новите попълнения на плевенския театър  – Александър Кънев, за когото това ще е дебют на нашата сцена, и Васил Витанов, когото публиката вече познава от „Цимбелин”.

Така Плевенският театър вече има една от най-добрите трупи, отбеляза директорът на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев.

Премиерното представление на „Картоиграчи“ ще е на 2 февруари от 19 часа.

Накратко сюжетът на „Картоиграчи“: Ихарев, комарджия, който току-що е спечелил голяма сума, пристига в малък град. Трима мъже го срещат на игра на карти и бързо го оценяват като майстор на измамата. Заедно те решават да обединят сили срещу Глов и успяват да победят неговия син Глов-младши. Дали обаче ще споделят печалбата? Или последствията от измамата ще бъдат разкрити?

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...