Акценти
Начало / Култура / Рекорден брой участници се включват в юбилейния песен фестивал „Христо Ковачев”

Рекорден брой участници се включват в юбилейния песен фестивал „Христо Ковачев”

Близо 400 участници от цялата страна ще се включат в юбилейния Пети национален песенен фестивал „Христо Ковачев“, който ще бъде открит тази вечер в 18 часа в Реселец. Това съобщи за ИнфоПлевен Емилия Николова, секретар на читалище ’’Тодор Попов 1927“ в Реселец. Заявки за участие са подали изпълнители от София, Правец, Ябланица, Угърчин, Ловеч, Монтана, Враца, Плевен, Червен бряг и други.

По повод 100-годишнината от рождението на Христо Ковачев тази вечер ще бъде открита паметна плоча. Тя ще бъде поставена до входа на салона в читалище „Тодор Попов”, където Христо Ковачев е изнасял концертите си. Плочата ще бъде открита от Данаил Данов – председател на читалището в Реселец, и Тихомир Константинов – председател на читалище „Светлина” в Червен бряг.

Песенният фестивал се организира в памет на знаменития музикален педагог, радетел за издигане на Българската народна и хорова песен, посветил живота си на издирване, съхраняване и разпространя на песенни бисери от нашия фолклор. Той ще проведе от 9 до 11 октомври в Реселец и има конкурсен характер. Ще бъдат връчени медали и грамоти в три категории – за изпълнение на автентичен фолклор, за обработен фолклор и за индивидуални изпълнения.

Организатори на мероприятието са Народно читалище „Светлина 1999“ – Червен Бряг и Народно читалище ’’Тодор Попов 1927“ – Реселец .

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...