Акценти
Начало / На фокус / Регионален музей – Плевен ще се включи в Европейската нощ на учените (програма)

Регионален музей – Плевен ще се включи в Европейската нощ на учените (програма)

Европейската нощ на учените ще се проведе на 27 септември. От Регионалния исторически музей в Плевен вече са готови с програмата за участието си в европейската инициатива.

Тя ще започне в 13 часа на 27 септември с „Химични детективи”. Участниците в тази инициатива ще могат да се включат в детективско разследване за източник на замърсяване на планинска река. Водени от химика д-р Божидар Стефанов от Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, и чрез принципа на отхвърлянето, участниците в работилницата ще изследват кой е заводът, причинил замърсяването, като се запознаят с основните принципи на рН, различни киселини и основи и качествени реакции за откриване на метали.

От 18 часа представители на WWF България ще въведат любопитните в света на пчелите  и колко важни са те за запазване на биоразнообразието н света.

В същия час е срещата с химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Те  ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници.

В 21 часа е началото на лазерното астро шоу, подготвено от Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал. Той ще направи демонстрации и ще разкаже за видимите съзвездия и по-ярки звезди.

За нощта на учените в Регионалния музей ще бъде подреден и европейски кът, в който посетителите ще получат информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...