Акценти
Начало / Общество / Първо РУ – Плевен отчита над 48% разкриваемост на престъпленията за миналата година

Първо РУ – Плевен отчита над 48% разкриваемост на престъпленията за миналата година

Доклади за състоянието на обществения ред и противодействието на престъпността на обслужваните от Първо и Второ районно управление в Плевен територии бяха част от дневния ред на Постоянната комисия по „Обществен ред и сигурност“ в Общински съвет – Плевен този месец. Информацията от Първо районно управление до общинските съветници е за изминалата 2019 г., справката от Второ районно управление обхваща последните четири месеца на посочения период.

За 2019 г. в Първо РУ – Плевен са регистрирани общо 854 заявителски материала за извършени престъпления, от които 209 са били прекратени. От останалите за работа 645 броя са разкрити 312, което е 48.37 % обща разкриваемост, информира началникът на Първо РУ – Плевен главен инспектор Лидия Петкова. В доклада се посочва още, че разкриваемостта през отчетния период е с 0.19 % по-висока сравнено с 2018 г. По отношение на кражбите данните за 2019 г. от Първо РУ – Плевен са за регистрирани общо 248 заявителски материала /без кражби на МПС/, като от останалите за работа 213 случая са разкрити 49. Постигнатата разкриваемост е 23.00 %. Допълнително разкрити от предходни периоди са 15 престъпления. От изнесените данни се прави заключение за намаление в ръста на регистрираните престъпления по тази линия спрямо същия отчетен период на 2018 г., но същевременно се наблюдава и намаляване на разкриваемостта.

В справката, представена до общинските съветници от началника на Второ РУ – Плевен главен инспектор Николай Николов за четвъртото тримесечие на 2019 г., е записано, че за посочения период като по-характерни престъпления се очертават джебчийските кражби /предимно в големите търговски обекти/ и кражбите на части и вещи от МПС. Основен проблем за разкриване на първите е обстоятелството, че потърпевшите установяват съответните липси в по-късен етап, а за разкриването е необходимо обезпечаването на районите около търговските вериги с по – голям брой и с по – висока резолюция камери. Относно кражбите от моторни превозни средства от Второ РУ посочват, че те са предимно на територията на жк „Сторгозия“ в града.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...