Акценти
Начало / Общество / Пчелари събират подписка за забрана на препаратите, които унищожават пчелите

Пчелари събират подписка за забрана на препаратите, които унищожават пчелите

Днес в Плевен пчелари от областта се събраха на мълчаливо бдение пред Съдебната палата, за да почетат паметта на загиналите пчели, жертва на препарати за растителна защита, използвани от едрите зърнопроизводители.

По този начин те изразиха протеста си срещу поредното масово отравяне на пчели не само в нашия регион, а на много места в страната.

На пресконференция, провела се час по-рано, беше обявено, че пчеларите от региона подкрепят кампанията „Да бъдат пчелите”, както и международната кампания за забрана на всички препарати, които унищожават пчелите. „Кампанията тръгва от Бавария и се събира подписка, която ще бъде внесена в ЕП в края  месец септември тази година. България трябва да събере 13 000 подписа”, обясни Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие.

Доц. Юлиян Станчев,председател на Областния пчеларски съюз посочи, че през последните години пчеларството на България понася значителни загуби от отравяне при растително защитни мероприятия.  Той цитира данни на служба „Агростатистика“ към МЗХГ, според които у нас от отравяне загиват около 20 000 пчелни семейства ежегодно.

През последния месец в област Плевен отново е имало масови отравяния на пчелни семейства, съобщи доц. Станчев.  В Областния пчеларски съюз са постъпили сигнали от пчелари от 22 села в областта. По думите на потърпевши пчелари при третирането на площите с технически култури се използват не само хербициди, а и инсектициди. В доказателство на това те съобщиха, че след последното третиране на площите с царевица полето е било осеяно с трупове на умрели гущери, змии, язовци, таралежи, пчелояди и др. Пред журналисти те показаха купчина от измрели хоботници и заявиха, че ще ги изпратят за изследване в лаборатория на Грийнпийс, тъй като местни лаборатории били отказали да направят това.

„Основните причини за отравянията са свързани с неспазване на Наредба 13, за предпазване на пчелите при пръскане и на закони, свързани с пчеларството –  пръскане  през целия ден, пръскане на  цъфтяща растителност, пръскане при вятър, неосведомяване на пчеларите, използване на подсладители за привличане на неприятелите”, подчерта доц. Юлиян Станчев.

Докато в други европейски страни отравянията на пчели са изключение, у нас това се случва почти всяка година, беше посочено на пресконференцията. Продължават да се използват препарати, които са с доказано опасно действие. Като пример беше посочено широкото използване на глифозат, който, по думите на доц. Станчев, причинява рак на кръвта и води до репродуктивни проблеми.

Малцина пчелари, обаче подават жалби за отравянията, тъй като потърпевшия трябва да заплати анализа на  пчелната проба, която е на стойност 420 лв. От друга страна не се завеждат дела по подадените жалби. Досега в област Плевен има заведени само три дела и нито едно от тях не е приключило. Пчеларите смятат, че има „чадър” над едрите зърнопроизводители.

Те настояват да бъде приложена процедурата за кръстосано съответствие, която е приета със Заповед РД11-745 от 16.04.2019г. на Директора на Българска агенция по безопасност на храните. Съгласно тази процедура на земеделските стопани може да бъде отнета част от държавната субсидия, ако има неспазване на законоустановените изисквания.

Настояват също за навременна и адекватна реакция от страна на местните държавни служби. На което д-р Иван Йорданов – директор на ОД БХ – Плевен, отговори, че реагират според правомощията, разпоредени им от закона.

Стана ясно, че днес комисия от представители на Министерството на земеделието, Областна служба „Земеделие” и ОДБХ – Плевен извършват проверка в Гулянци, Никопол и Белене, за да се установи състоянието на пчелните семейства там. Д-р Йорданов посочи, че при проверка в село Милковица по-рано е установено използването на забранен препарат.

От Фондация за околна среда и земеделие заявиха, че ще подкрепят  браншовите пчеларски организации за сезиране на Главна прокуратура за извършването на национално престъпление. „За да не се повтаря всяка година ситуацията, МЗХГ и Прокуратурата са длъжни да предприемат действия за прекратяване на неправомерните действия на едрите зърнопроизводители, които водят до унищожаването на пчелите“, заяви Албена Симеонова.

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...