Начало / Общество / Прокуратурата протестира пускането на прокурора, хулиганствал в болницата в Плевен

Прокуратурата протестира пускането на прокурора, хулиганствал в болницата в Плевен

Софийска градска прокуратура е изготвила протест срещу определението на съда относно искането за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Георги Асенов, привлечен към наказателна отговорност за хулиганство и вещно унищожаване.

Досъдебното производство по случая е започнало след постъпил сигнал за извършени на 04.07.2020 г. хулигански действия в УМБАЛ „Георги Странски“ в гр. Плевен. На място пристигнали служителите на МВР, които установили, че Георги Асенов – прокурор от Върховна касационна прокуратура, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и демонстриращи явно неуважение към обществото. Деянието му било съпроводено със съпротива срещу представители на обществеността, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред.

След първоначалното задържане на Асенов от органите на МВР, той е бил привлечен в качеството на обвиняем и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Било е внесено в съда искане за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“, което съдът е оставил без уважение.

Съдът е приел доводите на прокурора в СГП, че са налице данни за извършено престъпление, но е преценил, че те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Воден от тези мотиви съдът не е определил никаква мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.

Държавното обвинение не споделя тези изводи и приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Асенов се опитал да им окаже въздействие. Поради това съществува риск той да окаже влияние върху хода на наказателното производство срещу него.

Въпреки че към настоящия момент делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност. Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Георги Асенов е автор на деянията.

Установено е, че Асенов се държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болничното заведение. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на лечебното заведение, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“

Софийска градска прокуратура продължава да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая.

Предстои изготвеният протест срещу определението на съда за мярката за неотклонение на обвиняемия да бъде внесен за разглеждане в Софийския апелативен съд.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...