Акценти
Начало / Общество / Почитаме Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите

Почитаме Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите

На 12 декември Православната църква почита паметта на Свети Спиридон Чудотворец. Той е един от великите светии и чудотворци от 4 век.

Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики.  Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Според народните поверия  каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през месеците на идната година.

Имен ден днес празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария,  Даринка, Дарко, Дари.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...