Начало / Общество / Плевен и Кнежа изравняват температурен рекорд за последния ден на юни

Плевен и Кнежа изравняват температурен рекорд за последния ден на юни

В 15 часа днес  в Плевен са измерени 35.2 градуса, а в Кнежа – 36 градуса. Тези стойности са малко под абсолютния максимум за 30 юни, измерен в двете населени места, и има всички условия да бъде достигнат, научихме от Димитър Александров, дежурен синоптик в НИМХ филиал Плевен. За Плевен той е 36.2 градуса от 1938 г., а за Кнежа – 36.5, измерен също през 1938 г.

Колкото и да ни се струва жарък днешният ден, се оказва, че вчера в Плевен е било по-топло и имаме подобрен температурен рекорд. Максималната температура вчера е била 38.4 градуса в Плевен и 39  – в Кнежа. Това са нови максимуми за 29 юни. Досега рекордът е бил 36 градуса за Плевен от 1994 г. и 35.8 за Кнежа, достигнат през 1968 г.

Утре жегата продължава, като очакваните максимални температури са от порядъка на 41-43 градуса. Това означава, че ще бъдат регистрирани нови рекорди за висока температура. Досега най-топъл 1 юли е бил през 1963 г., когато в Плевен са отчетени 37 г, а в Кнежа – 36.9. Твърде скромни стойности за прогнозните над 40 градуса.

Очакваното захлаждане в неделя обаче ще дойде едва в следобедните часове със студен атмосферен фронт, който ще бъде придружен с гръмотевични бури, възможни са градушки,а валежите на места ще са обилни. Температурите ще се понижат с над 10 градуса, в понеделник ще е хладно. След което термометърът отново ще се покачва, но в обичайните за този период на годината и в далеч по-поносими граници от 30-32 градуса.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...