Начало / На фокус / Плевенчани отрупаха с цветя паметника на независимостта в града

Плевенчани отрупаха с цветя паметника на независимостта в града

Дори и без обявен официално ритуал за отбелязване 112-та годишнина от обявяването на независимостта на България днес мнозина плевенчани дойдоха да положат цветя пред паметния знак, поставен пред сградата на Драматичния театър, откъдето на 22 септември 1908 г. е прочетен Манифеста, с който Фердинад обявява независима България.

Цветя пред паметния знак, изработен от скулптора проф. Кирил Мескин, за да отбележи 100-годишнината от паметното събитие, положиха кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, представители на местната администрация и на институции. Цветя положиха и млади възрожденци от НУ „Христо Ботев” – Плевен.

„Надявам се все повече българи да разберат защо 22 септември се нарича Ден на независимостта. Това е важна дата в новата история, защото е логичен завършек на борбата, започнала много по-рано, за национално обединение на България”, каза кметът Георг Спартански след като се поклони пред паметта на тези, извоювали независимостта на страната ни.

Той подчерта, че това е важен дипломатически акт, който официално поставя страната ни на картата на самостоятелните, свободни, независими европейски държави.”Това е един от малкото примери, в които политиците намират сили да обединят усилия в постигане на една кауза, каквато е обявяването на независимостта на България”, изтъкна Спартански.

„Иска ми се да вярвам, че в днешно време също имаме национална цел. Хубаво е политиците, в единение с народа, ясно да дефинират днешната ни национална цел и с еднаквост на усилията да работим за тази обединителна кауза”, акцентира плевенският кмет.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...