Начало / Култура / Плевенски депутати повдигат въпрос за запазване творческото наследство на акад. Светлин Русев

Плевенски депутати повдигат въпрос за запазване творческото наследство на акад. Светлин Русев

Плевенските депутати Васил Антонов и Чавдар Велинов са внесли въпрос към министъра на културата относно запазване на сътвореното от акад. Светлин Русев. Художникът ни напусна на 26 май 2018 г., малко преди да навърши 87 години и остави след себе си безценно творчество, което трябва да бъде съхранено, категорични са двамата плевенски депутати.

„От художествените среди има едно име, което буди респект и почит не само сред нас, неговите сънародници, а и по света. Това е името на Светлин Русев. Име, което самó по себе си говори много и едва ли е нужно да изреждаме, че е професор, академик на българската академия на науките, член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен член на редица организации, свързани с художественото изкуство във Франция, Япония, Австрия”, припомнят те в писмото до министър Боил Банов, към когото се обръщат с въпрос какви действия ще предприеме, „за да бъде съхранена паметта на един достоен българин, дал много за културата на страната ни”.

 „Животът е кратък, изкуството – вечно”, е казал Хипократ. Академик Светлин Русев не е сред нас, но творчеството му продължава да живее. Ваша е ролята то да бъде съхранено, да се помни и знае от тези след нас”, се казва в писмото, което завършва с категоричното: „Светлин Русев не заслужава забрава!”.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...