Акценти
Начало / Култура / Пламен Джуров дирижира концерт, посветен на 60 години НУИ „Панайот Пипков” – Плевен

Пламен Джуров дирижира концерт, посветен на 60 години НУИ „Панайот Пипков” – Плевен

Пламен Джуров ще дирижира тази вечер Плевенска филхармония в концерт, посветен на 60 години от създаването на Музикалното училище в града, което днес вече е Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков”. Именитият ни съгражданин е поканен от директора на филхармонията – Любомир Дяковски, да дирижира този концерт, който ще е наслада за ценителите на класическата музика.

Самият Пламен Джуров е възпитаник на Музикалното училище, а също добре си спомня създаването му. „Бях впечатлен, че цял един випуск на Държавната консерватория са дошли като учители. Гарантирам, че с присъствието на тези хора се промени климатът на града. Цяло ято млади хора – цветни, освободени, което насочи интереса на много деца към Музикалното училище”, спомня си Пламен Джуров.

Сред първите преподаватели са музикантите от станалия известен „Квартет Димов”, талантливи пианисти, флейтисти, диригентът Емил Янев.

Пламен Джуров специално отбеляза заслугата за развитието на училището на дългогодишния му директор Божко Шойков.

В програмата на концерта тази вечер премиерно ще прозвучи творбата „Червеният манускрипт” на Георги Арнаудов, провокирана от китайската култура. Включени са още рядко изпълняваният Концерт за цигулка оп. 77 на Брамс със солист изключителният млад цигулар Стоимен Пеев и увертюра „Егмонт” на Бетовен, с която Маестрото и плевенските филхармоници ще отбележат 250-годишнината от рождението на великия композитор.

Заради противоепидемичните мерки оркестърът ще бъде в намален състав, но публиката изобщо няма да усети това, гарантира Джуров. „Плевенските музиканти заслужават голямо уважение”, изтъкна диригентът.

Концертът ще е от 19 часа, в залата на читалище „Съгласие” при ограничен брой места.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...