Начало / Здравеопазване / Пет основни ползи от използването на балсам за коса

Пет основни ползи от използването на балсам за коса

Балсамът е продукт номер едно за коса, който често се пренебрегва като излишен, въпреки безбройните му ползи. Той може да не е задължителен за хигиената като шампоана, но е повече от задължителен ако искаме да имаме красива и здрава коса. Лесен е за включване в рутината ни, а ефектите от него са бързи и видими. В тази статия ще споделим топ 5 причини да започнем да използваме балсам за коса днес, както и съвети за това как да подберем правилния продукт.

Какво всъщност представляват балсамите за коса?

Вероятно сме чували, че доста хора използват балсами за коса, но какво всъщност представлява този продукт и защо имаме нужда от него? Истинският балсам за коса е хидратиращ продукт, който подхранва косата ни с помощта на масла и други натурални продукти. Той предотвратява химическата щета от продуктите в шампоана и придава естествен и чист вид на косата ни. Балсамите помагат много на сухата коса, предпазват я от щета и я правят цялостно по-гладка, бляскава и красива.

5 съществени ползи от балсама за коса

1. Хидратира косата

Първата и най-важна причина да използваме балсам за коса е незаменимата хидратация, която той носи. Също както кожата ни се нуждае от овлажнител, подобно и косата ни трудно може да запази хидратацията си в модерното ежедневие. Всички продукти, които използваме върху нея, както и сушенето, прекумерното ресане и дори горещата вода изтощават косата и я изсушават. Балсамът е най-лесния начин да възстановим тази хидратация и да я запазим в косъма по-дълго.

 

2. Помага за по-лесно разресване 

Друг полезен ефект от балсама е, че той прави косата ни по-лесна за овладяване. Особено при по-къдрава коса, използването на балсам ще я направи далеч по-лесна за разресване и манипулиране. По този начин ние връщаме контрола над това как искаме косата ни да изглежда, а не я оставяме просто да стои, както тя е преценила.

3. Прави косъма по-еластичен

Балсамите са страхотен продукт за грижа за косата по още една важна причина. Те освен да я разкрасяват и да я правят по-лесна за оформяне, се грижат и за здравето ѝ. Балсамът прави косъма по-еластичен и го предпазва от цъфтеж. Редовната употреба на балсам намалява и риска от ускорено късане и падане на косата. Те намаляват щетата от физически и химически наранявания върху косъма (както при често боядисване).

4. Подсилва блясъка

Косата, която често се обработва с балсам си личи от далече по впечатляващия ѝ блясък. Това се дължи на хидратиращия ефект от балсамите, както и на подсилващите активни вещества в тях. Ако искаме да се радваме на бляскава коса, няма по-лесен начин да го постигнем от това да използваме балсам два пъти седмично.

5. Придава по-добро усещане при допир

Дори без да се замислят за всичко останало, много хора посягат към балсамът за коса проста защото знаят, че косата им не е същата без него. Наистина действието, което има балсамът е несравнимо. Благодарение на начина, по който той подхранва и изглажда косъма, балсамът е задължително средство ако искаме с удоволствие да прекарваме пръсти през косата си. Правилният балсам може да превърне дори най-сухата коса в мека, стояща естествено и кадифена на допир.

Как да изберем правилния балсам за коса?

Както и при повечето друга козметика, натуралните продукти са първото нещо, за което трябва да се оглеждаме при балсамите. Те имат най-добър шанс да подхранят косата ни без да я изтощават и без да представляват риск за здравето ѝ. Доверете се на кокоса, алое верата, аргана и кератина, за да не се притеснявате от странични ефекти и да осигурите най-доброто за своята коса.

Важно е също така да изберем балсама спрямо типа на нашата коса. По-сухата коса обикновено има най-голяма полза от този продукт и затова там ще намерим голямо разнообразие. Можем да наблегнем на това балсама да е хидратиращ и подхранващ или да се възползваме от балсамите предназначени за обем, в зависимост от това, от което имаме най-голяма нужда. 

За здрава коса се препоръчва балсам за нормална коса. Той няма опасност да я изтощи или омазни, тъй като е предназначен за това единствено да я хидратира и подхрани. Дори и привидно да нямаме проблеми с цъфтеж, сухота или липса на блясък и обем, балсамът е добър и здравословен начин да се погрижим за дълготрайната красота на своята коса.

Ако косата ни е склонна към омазняване, то трябва да внимаваме да не ползваме балсам твърде често и да не го оставяме за твърде дълго. Достатъчно е веднъж седмично да слагаме балсам и да го измием веднага след това, за да подхраним и хидратираме косата си без да пречим на натуралния ѝ вид.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...