Акценти
Начало / Образование / Патронен празник и изпращане на Випуск 2016 честваха в СОУ „Анастасия Димитрова“

Патронен празник и изпращане на Випуск 2016 честваха в СОУ „Анастасия Димитрова“

Патронен празник и изпращане на Випуск 2016 отпразнуваха в СОУ „Анастасия Димитрова“ в град Плевен днес. Мероприятията на днешния 12 май са част от честването на 201 години от рождението на Анастасия Димитрова и отбелязването на 175 години от основаването на първото светско девическо училище в България.

Поглед назад в историята показва, че в далечния за нас 19 век в град Плевен, тогава част от Османската империя, се ражда девойка – Анастасия. Тя получава добро за времето си образование и започва да предава своите знания на много други български девойки. Нейното дело е революционно и новаторско, защото тя открива първото светско девическо училище във време, когато мисълта за оцеляване надделява над тази за образование. В родния си град тя преподава светски науки, но говори и за национално пробуждане на човешка свобода. С това си навлича гнева на турските власти.

абитуриенти СОУ Анастасия Димитрова

Повикана от тях, тя смело заявява: „И да ме затворите, и да ме убиете даже, няма да има полза от това, защото народът трябва да учи своя език, да познава своята история и вие не можете да го спрете. Той вече видя истината.“ Тя е инициатор на много полезни начинания, чрез които пробужда заспалия дух на българина. Тази твърдост и убеденост в правотата на своята мисия и я превръщат в една от най-ярките личности на Възраждането, в достоен пример за подражание и уважение.

абитуриенти СОУ Анастасия Димитрова 3

Така, след 175 години, възпитаниците на СОУ „Анастасия Димитрова“ продължават да прекрачват прага на първото светско училище в страната. Днес дванадесетокласниците в гимназията бяха изпратени от своите преподаватели, за да покоряват нови върхове, а в замяна учениците ги поздравиха с весела, много емоционална и атрактивна програма от песни, танци и поздравления. Празненството завърши с традиционните български хора.

абитуриенти СОУ Анастасия Димитрова 2

абитуриенти СОУ Анастасия Димитрова 1

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...