Начало / Общество / Осветиха икона на покровителя на Плевен Св. Георги Победоносец

Осветиха икона на покровителя на Плевен Св. Георги Победоносец

Икона на покровителя на Плевен Св. Георги Победоносец бе осветена в Плевен в навечерието на празничния 6 май – Деня на храбростта и Българската армия. Ритуалът по освещаването се състоя в храм „Св. Николай” в присъствието на кмета на Общината Георг Спартански и заместниците му, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници, представители на ръководството на Плевенския гарнизон, чийто закрилник като част от Българската армия също е Св. Георги Победоносец, граждани на Плевен.

С благословията на Българската православна църква преди седем години – на 15 май 2015 г., Плевенският митрополит Игнатий обяви Св. Георги Победоносец за покровител на град Плевен. По този повод по поръчка на Община Плевен плевенският иконописец Красимир Ташев нарисува икона на закрилника на града ни. Иконата ще се съхранява в сградата на общинската администрация и ще бъде изнасяна за тържествени шествия и ритуалите, посветени на Празника на града 15 май, когато по традиция се отслужват водосвети за здравето и благоденствието на плевенските граждани.

След освещаването иконата беше изнесена от плевенски свещеници и със шествие, в което се включиха курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски”, беше пренесена пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на пл. „Свободата”, където се състоя водосвет и военен ритуал по повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...