Акценти
Начало / Образование / Общински център за извънучилищни дейности в село Байкал участва в Европейския фестивал “Наука на сцената” в Португалия

Общински център за извънучилищни дейности в село Байкал участва в Европейския фестивал “Наука на сцената” в Португалия

От 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в град Кашкаиш, Португалия се проведе XI европей­ски фестивал „Наука на сцената 2019“. Участваха повече от 450 делегати от 30 държави, които пред­ставиха и обмениха помежду си иновативни образовател­ни подходи под формата на работилници и лекции. Форума е под па­тронажа на Тибор Навра­чич – еврокомисар по об­разованието, културата, младежта и спорта.

Българската делегация на фес­тивала бе от 9 учители, опре­делени на националното издание на Конкурса, което по традиция се провежда в Севлиево от национален организационен комитет „Наука на сцената“ с основен организатор Съ­юза на физиците.

Ръководители на делегацията баха проф.дфн Ана Георгиева и д-р Лилия Атанасова.

Общинския център за извънучилищ­ни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ), с. Байкал, община Долна Митрополия се представи с „Планетариум в класната стая“ на Иво Джокин, ръководител ОЦИДЗИ. Това е проект, който интегрира природните науки физика и астрономия, екология, изкуства с информационно-комуникационни технологии. Предназначен е за ученици от всички възрастови групи и деца от детски градини. По интересен и забавен начин, учениците се запознават със съзвездията и как да намират полярната звезда, а от там и посоката север с помощта на мобилен телефон и сламка, да извършват реални научни експерименти и наблюдения с таблет или смартфон и данните да се съпоставят с истински такива на сателити на орбита около Земята – програмата GLOBE на NASA. Също така с помощта на мобилни приложения, децата могат да научат повече за видовете птици и техните песни, като използват добавена реалност (Augmented Reality), да си направят модели на светещи съзвездия.

Българските учители се представиха отлично и предизвикаха истински интерес от страна на останалите си колеги. На сцената на този важен форум бе изказана благодарност за дейностите на ОЦИДЗИ и на всички, които работят в България във връзка с честването на 100 години Международен астрономически съюз от координатора Хорхе Гонзалес, Лайденски университет.

Общинският център получи предложение за съвместен проект с Швеция и Испания в областта на астрономията с работни теми изучаване на съзвездията и живот на Марс.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...