Акценти
Начало / Икономика / Няма нов случай на АЧС сред домашните свине, сред дивите вирусът все още циркулира

Няма нов случай на АЧС сред домашните свине, сред дивите вирусът все още циркулира

За последния един месец на територията на  област Плевен няма новорегистрирани огнища на Африканска чума при домашни свине. Това съобщи днес д-р Иван Йорданов, директор на БАБХ – Плевен на заседание на Областната епизоотична комисия. При дивите свине обаче има нов случай на заразено животно в района на село Николаево. Огнището е установено след извършена проба, взета от отстреляно диво прасе в ловностопанския район на село Николаево, съобщи д-р Йорданов.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ  е определена зона от 200 кв.км около новото огнище, която се счита за заразена и са  разпоредени мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването в инфектираната зона.  Допълнително са въведени ограничения, включващи забрана на лова и всякакви дейности в радиус от 1 км. от огнището, с изключения на претърсвания за трупове на умрели свине. В 3-километровата зона около огнището се забранява ловът с кучета.

В момента продължават да се извършват проверки в селищата в установените 20-километрови зони от индустриалните свинекомплекси в областта, в които беше установено заболяването. Проверките са за спазване на разпорежданията за доброволно умъртвяване на домашните свине. Д-р Йорданов съобщи за един случай на нарушаване на тези разпоредби в село Ясен. В лично стопанство там са открити три прасета. Съставен е акт за административно нарушение на стопанина, като е даден краен срок до днес, 26 ноември, доброволно да заколи свинете. Ако не изпълни разпорежданията, животните ще бъдат евтаназирани и загробени.

Д-р Иван Йорданов призова собствениците на лични стопанства да не предприемат населяване с домашни прасета, за да се прекъсне разпространението на заразата. Той уточни, че предстои да бъде приета наредба, която ще регламетира отглеждането на прасета в личните стопанства и критериите за това.

Междувременно от БАБХ – Плевен са изпратили предписания до всички кметове в областта да определят площадки за евентуално загробване на евтаназирани  прасета и да ги узаконят до края на тази година. Периодично се извършват и проверки на местата, където вече има загробени прасета, посочи д-р Йорданов. Той уточни, че през зимните месеци затихва разпространението на вируса на АЧС и се очаква отново да се активизира към месец юни.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...