Акценти
Начало / Здравеопазване / Нов оперативен метод за смяна на тазобедрена става ще приложат ортопеди от МБАЛ „Авис Медика“ съвместно с белгийски колега

Нов оперативен метод за смяна на тазобедрена става ще приложат ортопеди от МБАЛ „Авис Медика“ съвместно с белгийски колега

На 15 и 16 декември по покана на д-р Роберт Халваджиян гост в МБАЛ „Авис Медика“ в Плевен ще е д-р Дирк Джорисен от Белгия.  Специалисът има над 15-годишен опит в областта на ендопротезирането с директен преден достъп.

По време на визитата му в Плевен ще бъдат извършени четири операции за смяна на тазобедрена става, които са с директен преден достъп. Те ще се приложат съвместно с д-р Роберт Халваджиян, специалист по ортопедия и травматология  и екипът му.

Наскоро д-р Халваджиян  премина курс за директен преден достъп за смяна на тазобедрена става. Курсът е проведен в специална лаборатория във Варшава и е организиран от швейцарски производител на изкуствени стави. Еднодневният курс е бил в две части – практическа и лекционна. Лекции и презентации пред участниците са представили водещи специалисти от Белгия и Полша в областта на тазобедреното ендопротезиране с директен преден достъп.

Методът с преден достъп позволява смяната на тазобедрената става да бъде извършена без да се засягат мускули, като следоперативното възстановяване на пациента е много по-кратко в сравнение с другите достъпи, обясни д-р Халваджиян.

Прочетете също:

Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

„В България хората масово се самолекуват, купуват си антибиотици, от които при грипна инфекция няма ...