Начало / Икономика / Найден Зеленогорски: Без реформи и инвестиции в хората лелеяните 15 млрд.евро от ЕС няма да дойдат

Найден Зеленогорски: Без реформи и инвестиции в хората лелеяните 15 млрд.евро от ЕС няма да дойдат

Най-важното за България сега е да предложи по най-бързия начин план за възстановяване на българската икономика. И това трябва да стане най-късно до септември-октомври тази година, за да бъде внесен планът в ЕК и страната ни да получи предвидените 15 млрд. евро за възстановяване на икономиката й. Това коментира днес пред журналисти в Плевен Найден Зеленогорски минути след като отдаде почит пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на страната.  Той акцентира върху това, че ЕС отделя средства за „зелена икономика”, за дигитализация на икономиката, за здравеопазване, за образование, но при постигане на конкретни цели.

„Идеята, че отново няма да правим реформи и ще получим тези пари, този път няма да се състои. Много важно е да се каже, че тези пари са обвързани с върховенството на закона. За съжаление в  България отново получихме критики. Имаше много критики относно върховенството на закона, разделението на властите, по  отношение на осъдителни присъди за борба с организирана престъпност и за корупция по висшите етажи на властта, за пране на пари. Тази активност в момента на контролните и на регулаторните органи би трябвало да бъде активност на базата на категорични доказателства и на разработки, които ще издържат в съда. За съжаление до момента няма сериозни осъдителни присъди. Това са най-важните критики на ЕК и очевидно е, че се налага много работа по реформиране на съдебната система и по реформиране на службите за сигурност”, каза Зеленогорски.

Той обърна внимание, че от пет години се говори за реформа в МВР. „30% от работещите в МВР са „чантаджии” и съвсем малък брой са хората, които работят на терен. Поради тази причина в българските села няма полицаи, които да покриват битката с битовата престъпност. Тези спорадични посещения на хора от Прокуратурата или от МВР в село Х или У са „пара в свирката”. Трябва методична работа, във всяко населено място да има полицай, който да е там 24 часа в денонощието. Защото в противен случай кметовете и кметските наместници се превръщат в хората, които трябва да гарантират сигурността по малките населени места. Само че на доста места кметовете са дами или хора, които не са обучавани за това и не биха могли да се справят”, смята Зеленогорски и допълни, че държавата, която е на едно от първите места по брой на полицаи,  прокурори и ангажирани в системата на сигурността е с много тежки критики от страна на  ЕК и от хората.

Според Зеленогорски планът за възстановяване на икономиката на страната трябва да бъде обсъден не само в министерства и в Парламента, а и в широки обществени кръгове. „Тези лелеяни 15 млрд. евро за четири години няма да дойдат, за да правим безсмислени проекти и да наливаме пари в инфраструктурни проекти със съмнително значение. Трябва да се инвестира в хората”, подчерта Найден Зеленогорски.

Според него най-големият проблем ще бъде свързан с въглищните мини, въглищните централи, с опита да направим икономика с много намалени вредни емисии. В противен случай сме обречени да останем в периферията и по отношение на доходи, и по отношение на достъпност до здравеопазване и по отношение на неговото качество, прогнозира Зеленогорски. Той отбеляза сериозните критики в този европейски семестър именно по повод качеството на здравеопазването в страната ни.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...