Акценти
Начало / Образование / Над 200 деца посетиха Регионалния музей в Плевен, за да научат повече за света на прилепите

Над 200 деца посетиха Регионалния музей в Плевен, за да научат повече за света на прилепите

Днес в отдел „Природа” на Регионалния исторически музей в Плевен се проведоха инициативи за отбелязване на Европейската нощ на прилепите. Организатори бяха активисти от сдружение „Зелени Балкани”, които бяха подготвили изложба и ателиета, за да разкажат на любопитните малки посетители интересни неща за прилепите.

Анелия Павлова от „Зелени Балкани”, която е биолог и изследва живота на прилепите, обясняваше на посетителите защо не бива да се прекъсва зимния сън на прилепите. През зимата прилепите изпадат в хибернация и ако бъдат събудени преди пролетта, има опасност да не оживеят, тъй като нямат възможност да си набавят храна, а натрупаният в тялото им запас не е достатъчен за поддържане на активен живот, обясни тя.

Децата имаха възможност да видят уреда, наречен детектор, който забавя 10 пъти звука, издаван от прилепите и така го прави доловим за човешкото ухо.

В прилепното ателие малчуганите имаха възможност да изработят маски във формата на прилеп или оригами, за да си отнесат нещо за спомен от тази любопитна среща с тайнствения свят на прилепите.

Близо 200 ученици от 1 до 4 клас на две плевенски училища посетиха днес организираните прояви в Регионалния исторически музей по повод Европейската нощ на прилепите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...