Начало / Образование / Мотивационен полет на вертолет „Дофин” до ВВВУ „ Георги Бенковски”

Мотивационен полет на вертолет „Дофин” до ВВВУ „ Георги Бенковски”

Със спецификата на военноморската авиация , авиобаза „Чайка” и авиационната техника, експлоатирана от Военно морските сили се запознаха курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски” по време на ежегодното гостуване на екипаж от Морска вертолетна авиобаза „Чайка” на летище Долна Митрополия.

Заместник-началникът по учебната и научна част на ВВВУ „Георги Бенковски” полковник доц. д-р Асен Маринов представи  командира на авиобазата подполковник Спас Спасов. В презентацията си той  акцентира   на целите и задачите на уникалната  авиобаза ,чиято  104 годишна история преминава през няколко етапа, последният от който е свързан с получаването на първия хеликоптер  „Panther“ (Eurocopter AS565 Panther) на 9 октомври 2011 г.  от поръчаните общо 6 броя. Доставени са 3 вертолета, останалите 3 са отказани поради липса на средства. През 2019 г. е получен вертолет AS 365N3 „Dauphin” (Дофин) – цивилният вариант на  „Panther“.

Подполковник Спасов сподели, че „екипажите от  базата са отлично подготвени за борба с надводен и подводен противник денем и нощем, медицинска евакуация , логистичен въздушен транспорт , антитерористични  действия , бойно търсене и спасяване ,тактически въздушен транспорт , целеуказване зад хоризонта и др. За повишаване квалификацията на 7-те екипажа се подбират курсове , които ще задълбочат знанията и уменията на пилотите и техниците. Всички пилоти са с първи клас. Очакват екипа да се попълни от двама младши пилоти.В морската авиация специализираният английски е задължителен. Подготовката на летателния и наземния състав е по- различна от авиобазите на ВВС, категоричен е командирът на „Чайка”..

Очаква се до 2026 г. в базата да се подготвят и за дейности на корабна платформа. А и да получат още вертолети, за да се обезпечи по-добра защита  на бреговата ивица.

Курсантите се запознаха  и с техническите характеристики на „Пантера” , а на място и с тези на „Дофин”.Членовете на екипажа задоволиха интереса на бъдещите си колеги , разказвайки, показвайки и отговаряйки на десетки въпроси. Те направиха също демонстрация на възможностите на „Дофин”-а.

По време на срещата се очертаха интересни идеи за съвместни дейности в учебната и практическа  работа между Авиобаза „ Чайка”и  ВВВУ „ Георги Бенковски”.

Фото: Юлия Василева и Ралица Иванова

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...