Акценти
Начало / Здравеопазване / Министър Ангелов: Страната навлиза в изключително сериозна фаза на епидемията

Министър Ангелов: Страната навлиза в изключително сериозна фаза на епидемията

Приблизително 30% от леглата за лечение на пациенти с Ковид-19 и близо 20% от леглата в интензивните отделения вече са заети. Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в нашата страна. Това съобщи днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на Министерството на здравеопазването.

По думите му увеличението на заразените през зимните месеци е очаквано. Той апелира хората към разум и благодари за съзнанието и разума за спазване на противоепидемичните мерки. На първо място той постави носенето на маски, което е най-ефикасната мярка за предпазване в затворени помещения. Другата важна мярка за спазване е физическата и социална дистанция.

Сега е важно да надделее разумът и всички да се преборим със заразата, поединично никой няма да се справи, подчерта проф. Ангелов.

Той увери, че страната разполага с достатъчно количество предпазни средства, както и няма недостиг на медикамента Ремдисевир. Здравният министър обаче обърна внимание, че не бива да се гледа на този медикамент като панацея.

Той съобщи, че има изработен единен протокол за лечение на пациенти с Ковид-19, който днес ще бъде изпратен към лечебните заведения в страната. Протоколът е изработен на база на опита на най-големите болници в страната, които работят с ковид-пациенти.

Министър Ангелов изрази увереност, че през месец април в страната вече ще има ваксини срещу Ковид-19 и всеки, който доброволно пожелае, ще може да се ваксинира.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...