Акценти
Начало / Здравеопазване / Медицински университет – Плевен с награда за принос в развитието на персонализираната медицина в България

Медицински университет – Плевен с награда за принос в развитието на персонализираната медицина в България

По време на Втората Балканска конференция по персонализирана медицина, която се е провела на 24 и 25 октомври в София, Медицински университет – Плевен е удостоен с награда за принос в развитието на персонализираната медицина в България в категория „Научни и учебни структури“ за изграждане на капацитет и обучение на кадри, съобщиха днес от висшето училище. Наградата е присъдена от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ).

На форума Медицински университет – Плевен е представен от проф. д-р Савелина Поповска, зам.-ректор и ръководител катедра „Клинична патология“. „Персонализираната медицина не е нова дисциплина, а начин на мислене – насочване на интереса към нови технологии, ново мислене“, каза проф. д-р Савелина Поповска.

Форумът се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) в сътрудничество с Европейски алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ), Медицински университет – Плевен и Българското научно дружество по геномика и генетика на човека.

Специален гост на научната конференция по персонализирана медицина е била еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел, която е подчертала важността на персонализираната медицина и необходимостта от повече иновации за прилагане на нейните принципи.

На откриването на Втората Балканска конференция са присъствали представители от Словения, Кипър, Хърватска, САЩ, Полша, Люксембург, Европейската комисия и Финландското председателство на Европейския съвет.

„Пробивите в генетиката, призивите за повече и по-добър скрининг, развитието на техниката за образна диагностика и появата на това, което сега наричаме „Big data“, вече промениха завинаги света на здравеопазването. Всичко това е в полза на пациентите. Но ние трябва да споделяме повече от тези нови научни методи и да постигнем по-високи нива на сътрудничество“, е подчертала д-р Коева-Балабанова, председател на Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ).

Изпълнителният директор на Европейския алианс за персонализирана медицина Денис Хорган допълни, че са необходими политики, които позволяват внедряването на иновациите в медицината. По думите му нито една държава не може да се справи с това сама, затова е необходимо да се стимулира колаборацията помежду им.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...