Акценти
Начало / Здравеопазване / Лабораторията за COVID-19 в  Плевен засега обезпечава финансово PCR тестовете, но се нуждае от подкрепа

Лабораторията за COVID-19 в  Плевен засега обезпечава финансово PCR тестовете, но се нуждае от подкрепа

Вирусологичната лаборатория за COVID-19 в  Плевен, която е към Научноизследователския институт /НИИ/ на Медицински университет – Плевен, на този етап се справя с финансовото обезпечаване на PCR тестовете, каза ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов. Основно се разчита на целева помощ от държавата чрез РЗИ – Плевен, РЗИ-Велико Търново и РЗИ-Ловеч, както и от дарителската кампания при старта на работа на лабораторията.

Проф. Томов допълни, че ще бъде благодарен на вяска  финансова помощ, за да се гарантира спокойната работа на лаборантите, посочвайки големия обем PCR изследвания, които се обработват в лабораторията в Плевен.

От началото на работата си до края на юни лабораторията е изследвала 6562 теста за коронавирус. Най-много проби са изпратени от РЗИ –  Плевен  – 2264, и Университетската болница „Д-р Г. Странски“ в  Плевен  – 1645. Общо лабораторията работи с 25 контрагенти, сред които по-големи са РЗИ – Велико Търново, РЗИ – Ловеч, РЗИ – Габрово и болниците в областите  Плевен, Велико Търново и Ловеч. Себестойността на една проба е 74 лева, а с включване на всички разходи по нея – средната й себестойност достига 80 лева.

На заседанието на Областния оперативен щаб кметовете на Плевен и на Червен бряг изразиха готовност да внесат в съответните общински съвети предложение за отпускане на средства за лабораторията.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...