Акценти
Начало / Култура / Илиян Ангелов е тазгодишният носител на наградата „Пимен Зографски”

Илиян Ангелов е тазгодишният носител на наградата „Пимен Зографски”

На открито, пред залата на Арт център Плевен тази вечер се състоя церемонията по връчване на годишната награда на Съюза на българските художници – Плевен на името на „Свети Пимен Зографски”.  С нея беше открит и традиционният Есенен салон на плевенските художници. Тази година в него участват 32 автори с 60 творби – живопис, скулптура, графика.

Плевенските художници представят една пъстра, разнопосочна изложба, в която има много светлина и надежда за бъдещето, каза при откриването на Есенния салон Светла Тончева, уредник в Арт център – Плевен.

Тя припомни, че наградата „Свети Пимен Зографски” е учредена през 2009 г. и първият й носител е Дарина Пенкова, която печели отличието с пълното единодушие на журито тогава. Тази година журито е номинирало за наградата 15 автори, като четирима от тях – Илиян Ангелов, Кънчо Кънчев, Зоя Минева и Иван Велчев, са събрали еднакъв брой гласове. След повторно гласуване с най-много гласове за носител на наградата е избран Илиян Ангелов.

За Илиян Ангелов това беше много усилна година, в която той откри две самостоятелни изложби – в Плевен и в Каварна, каза председателят на СБХ – Плевен Валентин Асенов – Хъкъла при обявяване на отличието.

Наградата връчи кметът Георг Спартански, който преди това пожела на плевенските художници да бъдат преди всичко здрави, за да реализират творческите си виждания.

Благодаря от сърце на всички, които обичат изобразителното изкуство, каза при получаването на отличието Илиян Ангелов и отбеляза, че значимостта на един човек е в това постоянно да експериментира и да търси себе си.

Досега носители на наградата „Свети Пимен Зографски” са били: Дарина Пенкова, Любо Попов, Стилиян Атанасов, Нивелина Янакиева, Петко Петков, Юрий Буков, Константин Симеонов, Красимир Тодоров, Убавка Тончев и Валентин Асенов- Хъкъла.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...