Акценти
Начало / На фокус / За проекта ЕС в открит разговор с доайена на европеистиката у нас

За проекта ЕС в открит разговор с доайена на европеистиката у нас

Доайенът на европеистиката в България – проф. д-р Ингрид Шикова, ще бъде в Плевен за среща-разговор за проекта Европейски съюз. Срещата се организира от Информационен център Европа Директно – Плевен с любезното домакинство на Регионален исторически музей – Плевен. С нея ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството.

Избрахме този разговор за Европа, защото на България й предстои да председателства Съвета на ЕС и защото днес се търси пътят към по-добър съюз, в който ние вече имаме своите 10 години, обясни Даниела Димитрова от Европа Директно-Плевен.

Проф. Шикова е  ръководител на проекта „Жан Моне“  – Център за високи постижения. Тя е един от основателите на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата (2007-2011) и кръстник на випуските. Експерт в областта на политиките на ЕС. Цялата си професионална кариера проф. д-р Шикова посвещава на европейската интеграция. Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за международни отношения в Лондон и др. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия. Член е на Екип Европа. Носител на Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

По думите на Даниела Димитрова, проф. Шикова е специалистът,  способен „по човешки, хуманно и без лозунги да обясни как да разбираме ЕС”.

Срещата ще се проведе на 29 септември, от 14 часа в Регионалния исторически музей.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...