Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Ангел Кунчев: Трябва да свикнем да живеем с този вирус

Д-р Ангел Кунчев: Трябва да свикнем да живеем с този вирус

Трябва да свикнем да живеем с този вирус, един-два месеца той ще е около нас. Това каза днес в Плевен главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев след заседанието на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса. В тази връзка той каза, че не е нужно ваканцията на учениците да бъде удължавана повече от края на тази седмица (б.р. – 15 март).

Той цитира последни изследвания на  Роберт Кох институт, според които до 65-70% от населението може да бъде заразено с COVID-19. Което не значи, че всички те ще бъда болни и ще имат нужда от болнично лечение. „В болница ще влизат само хора, за които е ключово да получат необходимото лечение. Мерките на  щаба са насочени точно към това – болниците да имат готовност да поемат такива хора и да им осигуряваме колкото може по-добро лечение”, каза д-р Кунчев.

Той подчерта, че от тук нататък усилията преди всичко  ще бъдат насочени към най-рисковата група – възрастните хора, като тези мерки не са толкова медицински, колкото социални.

Що се отнася до работата на кина и театри, държавният здравен инспектор уточни, че при издаване на разрешение за работа ще се изисква да се продават билети през място и да има задължителното разстояние от 1 м между хората. Ако мероприятието е на закрито и има повече от 250 човека, няма да се провежда.

Д-р Кунчев коментира, че на база натрупания опит в Плевен са направени изводи, че мерките за карантина не трябва да затрудняват  дейността на лечебните заведения и да спират достъпа на граждани до спешна помощ. Същевременно той апелира към гражданите да търсят основно общопрактикуващите лекари и да отлагат всичко, което може да бъде отложено. „Видя се, че са необходими няколко часа за преустройство на работата за концентриране на положителните пациенти и на контактните на едно място, за дезинфекция на  цялото лечебно заведение, след което то започва да работи с нормалните си функции”, каза той.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...